Politika

Protest koalicije "Srbija protiv nasilja": Okupljeni upalili sveće za Olivera Ivanovića u Crkvi Svetog Marka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2024

-

18:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi protest dela opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" počeo je u 18 sati ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Ulici kralja Milana, a nakon obraćanja govornika okupljeni su krenuli u šetnju do Crkve Svetog Marka, gde su zapalili sveće za Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre šest godina.

Saobraćaj u ulici Kralja Milana, Resavskoj i Kneza Miloša bio je blokiran tokom protesta, javljaju reporteri Euronews Srbija.

Na skupu ispred RIK-a je još jednom istaknut zahtev da budu poništeni decembarski izbori na svim nivoima i raspisani novi u, kako su naveli, fer i poštenim uslovima.

Okupljenima se obratila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je 13 dana štrajkovala glađu u zgradi u kojoj zaseda Republička izborna komisija.

Tepić se zahvalila kolegama i svim ljudima koji su joj pružali podršku tokom štrajka glađu, kao i lekarima koji su im pomogli da ponovo budu tu i "nastave borbu". 

"Danas cela planeta zna da smo uhvatili lopova u krađi. Dobili smo sjajnu vest da sutra u Evropskom parlamentu počinje rasprava o izborima u Srbiji. To je ono za šta smo mi štrajkovali glađu", rekla je ona.

Euronews TV

Protestu su prisustvovali predstavnici koalicije SPN Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Janko Veselinović, Pavle Grbović, Miloš Parandilović, Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Biljana Đorđević, Vladimir Obradović, Đorđe Pavićević.

Kako su naveli organizatori, jedan od razloga za održavanje protesta je i to što još nije rešeno ubistvo lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", koji je ubijen 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Oliver Ivanović ubijen je s više hitaca ispaljenih iz kola u pokretu ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Poslednji protest opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Republičke izborne komisije održan je u petak, 29. decembra. Studenti su istog dana organizovali 24-časovnu blokadu koja je trajala sve do protesta inicijative ProGlas održanog 30. decembra na Terazijama.

Lideri proevropskog dela opozicije najavili su na poslednjem skupu u 2023. godini da će protesti biti nastavljeni nakon pravoslavnog Božića, dodajući da će zahtevi protesta ostati nepromenjeni.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" tvrdi da su decembarski izbori pokradeni, zbog čega traži njihovo poništavanje. Predstavnici vlasti, s druge strane, negiraju da je bilo nepravilnosti na izborima, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je "ovo bio do sada najčistiji, gotovo do perfekcije održan izborni proces".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija