Politika

Bilčik o izborima u Srbiji: Dobro su sprovedeni, ne predviđam međunarodnu istragu

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

18:17

Bilčik o izborima u Srbiji: Dobro su sprovedeni, ne predviđam međunarodnu istragu
Bilčik o izborima u Srbiji: Dobro su sprovedeni, ne predviđam međunarodnu istragu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evroparlamentarac i izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da ne predviđa bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora koji su održani u Srbiji, ocenivši da su oni bili dobro sprovedeni.

"Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora", rekao je Bilčik za Glas Amerike.

On je dodao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra 2023. godine.

"Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima su učestvovale vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji", rekao je evroparlamentarac.

On je naveo da vlasti u Srbiji treba da sarađuju sa međunarodnim institucijama "ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje".

"Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet bude zaštićen. A ukoliko bude ispravki – to je na institucijama Srbije. Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje, kao i pravilima koja se odnose na predizborni period i to je potrebno ozbiljno shvatiti. Tako da prilikom sledećih izbora više ne bude tih suštinskih pitanja", rekao je Bilčik.

On je istakao da sve vreme ima "jedan stav o izborima u Srbiji" i da je podržao 

zajednički izveštaj i zaključke Evropskog parlamenta i zajedničku izjavu posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavnika Saveta Evrope i posmatrača Evropskog parlamenta. 

"Zauzeli smo veoma jasan i jedinstven stav. Nema nikakve promene, niti moje dve različite izjave. Pozdravili smo činjenicu o velikoj izlaznosti birača. Mislim da su i svi cenili to što, podvlačim, nije bilo nasilja i velikih incidenata. U vezi sa jednim slučajem nasilja koji se dogodio van Beograda, kada je napadnuta grupa posmatrača u njihovom vozilu, pozvali smo na hitnu istragu", rekao je Bilčik.

Dodao je da su posmatrači od nadležnih tražili i da u potpunosti istraže tvrdnje u vezi sa kupovinom glasova, kao i o biračima koji su iz drugih mesta došli i glasali u Beogradu. 

"Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora. Naravno, u političkom smislu, izuzetno je važno pratiti nepravilnosti na svim nivoima", rekao je Bilčik i naveo da pozdravlja skori dolazak predstavnika Saveta Evrope koji će sa zvaničnicima Srbije razmatrati okolnosti koje su propratile održavanje lokalnih izbora.

Prema njegovim rečima, niko iz Evropske unije nije se mešao u izbore u Srbiji.
"Ukoliko postoje takvi izveštaji, potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni. Koliko ja i drugi zvaničnici u ovom gradu koji su posmatrali proces znamo, nije bilo mešanja sa strane Evropske unije", rekao je izvestilac EU za Srbiju.

Govoreći o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, Bilčik je poručio da postoje tri suština uslova - reforme, napredak u dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Euronews

 

On je naveo da se stopa usklađivana nalazi "na istorijski niskom nivou, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu", između ostalog, i zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Bez promena u usklađivanju biće teško napredovati u procesu pridruživanja EU. Mislim da je to vrlo jasna poruka koja je ponavljana. Nadam se da će sa novom parlamentarnom većinom biti napretka na tom planu. Nalazimo se u periodu rata koji se nastavlja treću godinu. Tu se postavlja pitanje gde je ko svrstan, a želimo da Srbija bude uz nas", rekao je Bilčik i dodao da se nada da će Srbija nastaviti da bude posvećena procesu pristupanja EU.

Istakao je da je Evropska unija spremna da "prigrli" Srbiju i da se nada da će Srbija to iskoristiti i napredovati u dijalogu sa Prištinom, unutrašnjim reformama i usklađivanju spoljne politike.

"Bilo je i nekih koraka u pravom smeru kada je reč o reformama u oblasti vladavine prava, posebno u pravosuđu. Dobro je što su usvojeni neki od novih medijskih zakona, ali pitanje je kada će biti primenjeni. Napretka ima, ali je potrebno da bude mnogo širi jer će ta dinamika odrediti tempo pristupnih pregovora u narednim mesecima i godinama. A izbor je, u velikoj meri, u rukama Srbije. Na tom putu nema prečica", rekao je evroparlamentarac.

On je poručio da je na Prištini da "reši veliko pitanje od značaj za Srbiju i zaštitu svih Srba koji žive na Kosovu, a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

"Krajnje je vreme da se to ispuni. Mislim da će to zaista omogućiti napredak i nadam se da će Priština imati moć i odgovornost da narednih dana i nedelja deluje u dobroj veri. Važno je da se stišaju napetosti u regionu. Apsolutni je imperativ da se napadi, poput onog u Banjskoj, ne ponavljaju, kao i da se ne događaju napadi na NATO i vojnike KFOR-a", rekao je Bilčik, istakavši da je ohrabrujuće to što je Beograd okazao spremnost da ohrabri Srbe da izađu na izbore. 

Evroparlamentarac je naveo da je potrebna istinska posvećenost svim sporazumima, "uključujući one postignute pre više od decenije".

"Potrebna je posvećenost obe strane. Postoji saglasnost o potrebi napredovanja i primene. Mislim da to svi priznaju. Ovo nije pitanje potpisa, već uzajamnog razumevanja koje je potvrđeno", rekao je Bilčik. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija