Politika

"Priština je od početka godine dobila samo poklone": Stručnjaci za Euronews Srbija o dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2024

-

22:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi da naprave politički vakuum tokom kojeg situacija na Kosovu ne bi mogla da se rešava, već bi moglo da dođe do pogoršavanja odnosa i incidenata, ocenili su gosti emisije Euronews Centar.

Dok u Prištini slave uspostavljanje bezviznog režima i najavu dobijanja novog naoružavanja, Srbi na Kosovu, kako ocenjuje izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon se osećaju kao građani drugog reda. S druge strane, ipak uspevaju da ostvare malu pravnu pobedu. Osnovni sud u Prištini poništio je odluku kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok. 

Šta ta odluka znači i da li smo svesni nove kosovske realnosti, u emisiji Euronews Centar razgovarali su Dragiša Mijačić, koordinator nacionalnog konventa za poglavlje 35 i pravnik Dragutin Nenezić.

Euronews Srbija

 

Nenezić je rekao da odluka suda u vezi sa eksproprijacijom zemljišta ima moralno-psihološki značaj. On je, međutim, rekao da je svima jasno da jednostavno u Prištini stvari tako funkcionišu da se odluke koje su u korist srpske zajednice ne izvršavaju, navodeći primer sudske oduke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani koju Priština godinama ne izvršava.

Mijačić je rekao da se poništivanjem odluke o eksproprijaciji zemljišta svakako dolazi do jedne nove pravne problematike u kojoj kosovske vlasti najverovatnije neće moći da funkcionišu kao što su to radile prošle godine kada je bila u pitanju eksproprijacija, to jest neće moći da donose tako olako nelegalne odluke kao što je to bila odluka o bespravnom oduzimanju zemljišta u opštinama na severu Kosova.

Šta znači najava ukidanja platnog prometa? 

Povodom informacije koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio u Davosu, da Priština namerava da ukine platni promet sa centralnom Srbijom, Mijačić navodi da je to jedna od najvećih karata koju ima prištinska administracija, a to je da zabrani platni promet na Kosovu, odnosno zabrani upotrebu dinara.

"Time bi se onemogućio rad svih srpskih institucija na Kosovu, a to su pre svega zdravstvo, školstvo, socijalne ustanove, različite neke druge ustanove Republike Srbije koje još uvek funkcionišu na tom prostoru", rekao je Mijačić.

Euronews Srbija

 

On je naglasio da postoji realna opasnost da će prištinski organi sa policijskim jedinica fizički zabraniti rad Poštanske štedionice.

"Ukoliko se Priština usudi na jedna takav korak, svakako da je to velika opasnost", rekao je Mijačić.

Nenezić smatra da bi takva odluka Prištine značila "dalje propadanje severa" i to bi bio veliki udar na egzistenciju ljudi. 

Šta očekivati u 2024. godini?

Na pitanje hoće li Beograd i Priština uspeti da se suzdrže od bilo kakvih provokacija, incidenata ili će moći da razgovaraju u 2024. godini koja će biti puna izazova, Mijačić je rekao da je to pitanje od milion dolara.

"Nama je 2022. godina bila jako komplikovana, pa smo onda videli da je 2023. bila još komplikovanija. Ja sam mišljenja da će 2024. godina biti najkomplikovanija godina u smislu odnosa između Beograda i Prištine. Mi sad ulazimo u jedan pravni i bezbednosni vakuum na način da Evropska komisija završava sa svojim radom u junu, američka administracija ide na izbore u novembru, aktivnosti specijalnog predstavnika Lajčaka će negde prestati, verovatno u martu, i od marta u narednih godinu dana neće imati niko ozbiljan ko će se baviti problemima između Srbije i Kosova, na samom Kosovu i na severu i u drugim sredinama",  objasnio je Mijačić.

On kaže da je jedno pitanje kako će KFOR i NATO odgovoriti na bezbednosne izazove, a drugo pitanje je kako će međunarodna diplomatija odgovoriti na izazove kojih će biti jako puno.

"Tu mogu reći da nisam optimista", dodao je Mijačić.

Nenezić kaže da ukoliko ne dođe do promene opštinskih rukovodstava na severu Kosova, a sve i ukoliko dođe do promene opštinskih rukovodstva, neće doći do promene u strukturi policije, pravosuđu i tako dalje, samo će se nastaviti sa svim ovim što se trenutno dešava.

"To je s jedne strane veoma veliki finansijski teret i pritisak kroz tu zabranu uvoza. Sad počinje sa naplatom Elektro-severa, pitanje je kako će to funkcionisati i kako će to uticati na ljude. Zatim imamo te slučajeve uzurpacije koji mislim da neće prestati, mogu samo da budu još gori. Otvara se pitanje platnog prometa, ljudi se i dalje hapse, postoje nekakvi spiskovi, poternice, manje-više stvarno niko ne može da bude siguran. I na kraju krajeva ostalo je samo da vidimo šta će biti sa jedinim preostalim institucijama koje funkcionišu, a to su zdravstvene i obrazovne institucije", rekao je Nenezić. 

O čemu je još bilo reči u emisiji pogledajte u videu iznad.

 

Komentari (0)

Srbija