Politika

Ugljanin: U drugoj fazi procesa biće potrebno 9.800 glasova za smenu gradonačelnika

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

20:40

Ugljanin: U drugoj fazi procesa biće potrebno 9.800 glasova za smenu gradonačelnika
Ugljanin: U drugoj fazi procesa biće potrebno 9.800 glasova za smenu gradonačelnika - Copyright Printscreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin izjavio je danas da peticija sa potpisima građana treba da se dostavi Skupštini opštine najkasnije do 22. januara, kako bi se ista prosledila na dalje razmatranje u Centralnu izbornu komisiju.

Ugljanin je dodao da je prema administrativnom uputstvu, za smenu gradonačelnika kasnije biti potrebno 50 odsto plus jedan birač od ukupnog broja  upisanih u birački spisak.

"Drugi korak je 50 odsto plus jedan birač, što znači da je za smenu gradonačelnika potrebno više od 9.800 glasova", rekao je Ugljanin.

Osim u Kosovskoj Mitrovici, građani su danas i u Leposaviću potpisivali peticiju za smenu gradonačelnika.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija