Politika

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice može početi praktično od sutra

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

21:11

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice može početi praktično od sutra
Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice može početi praktično od sutra - Copyright Tanjug/Agencija za sprečavanje korupcije

veličina teksta

Aa Aa

Prikupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica može početi koliko sutra, kada će lokalna skupština odobriti korišćenje javnog prostora, na koju, prema administrativnom upustvu, grupa građana registrovana za sakupljanje potpisa ima pravo, izjavio je zamenik predsednik SO Severna Mitrovica Skender Sadiku.

On je rekao da je, nakon ove odluke, predsednik skupštine opštine dužan da grupi građana koja je inicirala sakupljanje potpisa preda neophodnu dokumentaciju za prikupljanje potpisa, kao i ovlašćenje za korišćenje javne površine za prikupljanje potpisa, prenosi RTK2.

Prema njegovim navodima, inicijativna grupa u Severnoj Mitrovici zatražila je na korišćenje lokalnu sportsku halu.

"Rok za sakupljanje je 22. januar, ali ako ne stignu da na vreme prikupe potpise, ministarstvo će im dati dodatne dve nedelje. Verujem da će to brzo prikupiti, da dodatan rok neće biti potreban“, dodao je Sadiku.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz ove četiri opštine.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija