Aktuelno

Kancelarija za KiM: Akcija policije provokacija sa ciljem zastrašivanja Srba

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

16:58

Kancelarija za KiM: Akcija policije provokacija sa ciljem zastrašivanja Srba
Kancelarija za KiM: Akcija policije provokacija sa ciljem zastrašivanja Srba - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Današnjom akcijom u gusto naseljenom delu Kosovske Mitrovice Kurtijeva policija je ponovo demonstrirala prekomernu upotrebu sile na severu Kosova i Metohije, sa jedinim ciljem zastrašivanja i sprovođenjem terora nad srpskim narodom, saopštila je Kancelarija za KiM.

"Činjenica je da su Kurtijevi eskadroni laki na obaraču kad god se nađu u srpskim sredinama, pa su danas ispalili više rafala koji su završili po kućama srpskih domaćina, zgradama i prozorima", navodi se u saopštenju.

Tek pukom srećom nije bilo povređenih ili stradalih u ovoj akciji prištinske policije, u sred bela dana i to kada je na ulici, vikendom, veći broj meštana, što je unelo ogromno uznemirenje kod srpskog naroda koji je nebrojeno puta stradao upravo od strane Kurtijevih policajaca, dodaje se.

Reč je o smišljenim provokacijama, koje unose dodatni nemir i podižu tenzije na severu KiM, čega moraju da budu svesni i međunarodni predstavnici. Nikakva akcija pod plaštom obračuna s kriminalom ne sme biti povod za dodatnu eskalaciju na terenu i obračun sa srpskim narodom, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Pucnjava primer bahatog ponašanja Kurtijeve policije na severu KiM

Srpska lista takođe je danas saopštila da najoštrije osuđuje upotrebu vatrenog oružja od strane kosovske policije u gusto naseljenom delu Kosovske Mitrovice prilikom jurnjave za motornim vozilom ulicama tog grada, usled koje je najdirektnije bila ugrožena bezbednost srpskih porodica koje su bile na ulicama i u svojim porodičnim domovima.

Sijaset metaka koje su ispalili kosovski policajci završilo je u prozorima dečijih i dnevnih soba porodičnih domova, uništilo fasade na zgradama i izazvalo strah i uznemirenje naših građana, dodaje se. 

"Da ne bude zabune, apsolutno ne podržavamo nikoga ko vrši kriminalna dela, ali isto tako zahtevamo da se u radu policajaca poštuju pravila za realizaciju policijskih poslova u kojima je jasno naznačeno da nije dozvoljeno ugrožavati živote građana i dece. Uniforma kakva god daje ne sme biti pokriće za kriminalna dela onih koji je nose", ističe se u saopštenju. 

Primena vatrenog oružja je, kako napominju, danas mogla dovesti do stradanja nedužnih ljudi, jer je upotrebljeno vatreno oružje u sred dana, kada se na trotoarima nalazilo desetine građana koji su izašli u šetnju sa svojom decom. 

"Današnja pucnjava je ujedno primer bahatog ponašanja Kurtijeve policije na severu Kosova i Metohije koji mora biti osuđen kako od strane policijskog inspektorata tako i od međunarodnih predstavnika. Hapšenje izvršioca krivičnog dela ne može biti opravdanje za ugrožavanje života građana i njihove dece, i to mora naići na jasnu osudu. Policajci moraju biti primer poštovanja zakona, a ne umišljeni šerifi iz kaubojskih filmova", zaključuje se u saopštenju Srpske liste. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija