Politika

Kancelarija za KiM: Priština pokušava perfidnim i opasnim strategijama da preuzme crkve SPC

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

23:05

Kancelarija za KiM: Priština pokušava perfidnim i opasnim strategijama da preuzme crkve SPC
Kancelarija za KiM: Priština pokušava perfidnim i opasnim strategijama da preuzme crkve SPC - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da upad funkcionera iz Podujeva, predvođenih, kako se navodi, lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na KiM.

"U Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na KiM", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako dodaju, ovakav nasilni i planski akt u selu Rakinica nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koji svoje delovanje zasnivaju isključivo na obračunu sa svime srpskim na prostoru KiM.

U saopštenju iz Kancelarije podsećaju da Priština i ekstremisti sistematski već "više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja".

Dodaju da sve to čine jer je i te kako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti srpskog naroda.

"Ovo je pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međunarodne zajednice, jer je nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja, a sada i crkve", navodi Kancelarija. 

Eparhija raško-prizrenska navela je ranije da je "grupa lica provalila, zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici u opštini Podujevo, kako bi u crkvi navodno obavili crkveni obred".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija