Politika

Petković sa Srbima sa KiM: Razgovarano o daljim koracima kako da građani iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2023

-

18:43

Petković sa Srbima sa KiM: Razgovarano o daljim koracima kako da građani iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima
Petković sa Srbima sa KiM: Razgovarano o daljim koracima kako da građani iskoriste svoje pravo i glasaju na izborima - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa svojim timom održao je sastanak u Raški sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini, kao i "nephodnosti da sačuvamo mir i stabilnost zarad opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM".

Posebno se razgovaralo o teškoj situaciji i položaju Srba severno i južno od Ibra i ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava, usled, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini.

Petković je sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM razgovarao i o zabrani Prištine da se na prostoru pokrajine organizuje glasanje na izborima zakazanim za 17. decembar 2023. godine, čime se Srbima direktno krše sva garantovana prava.

Kancelarija za KiM

 

"Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije preneli su direktoru Kancelarije za KiM da je važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa. S tim u vezi, na sastanku je razgovarano o daljim koracima kako da se Srbima s KiM omogući da iskoriste svoje građansko pravo da glasaju 17. decembra 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Takođe, Petković je izvestio Srbe sa KiM o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi Statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru Dijaloga.

"Na sastanku je razgovarano i novčanoj pomoći, radnim mestima i daljim značajnim ulaganjima države Srbije na prostor Kosova i Metohije, kao i pokušajima Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu". navodi se dalje.

Na sastanku je zaključeno da će "država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da snažnim političkim i ekonomskim merama pomaže i bori se za interese srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija