Politika

Manje od mesec dana do izbora, ne zna se da li će Srbi na Kosovu glasati: Beograd tražio tehničku podršku OEBS-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

07:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok predizborna kampanja u Srbiji uveliko traje, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji još nisu dobili odgovor na pitanje da li će u mestima stanovanja moći da glasaju 17. decembra na izborima za Narodnu skupštinu. Kosovski premijer Aljbin Kurti je, u pismu šefu misije OEBS na Kosovu, Majklu Devenportu zatražio poseban sporazum između Kosova i Srbije u vezi sa, kako je napisao, pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu.

Republička izborna komisija Srbije, donela je odluku da formira izborne komisije koje će biti nadležne za sprovođenje izbora u Kosovskom, Pećkom, Prizrenskom, Kosovsko-pomoravskom i Mitrovačkom upravnom okrugu.    

"Činjenica je da je Srbija stvarno dala svoj maksimum da ih organizuje, a bilo je tu, mogu slobodno reći, relativno blage pomoći međunarodne zajednice... Ubeđen sam da ni ove godine neće biti organizovani i mislim da je to možda još jedan vid pritiska na članove srpske zajednice na Kosovu, gde im se jasno stavlja do znanja da je jedino rešenje totalna integracija", rekao je Ivan Nikolić iz NVO "Komunikacija za razboj društva".

I profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu kaže da građani Kosova koji imaju srpsko državljanstvo, imaju pravo da glasaju na tim izborima.

"Način, na koji će oni glasati, treba da se dogovori između Vlade Kosova i Vlade Srbije", rekao je on.

Beograd je zatražio od OEBS-a da tehnički podrži izbore, iz ove organnizacije su saopštiili da su obavestili prištinsku vladu, odakle je stigao odgovor da se zahtev razmatra, ali da će odluka biti u skladu sa kosovskim ustavom.

A ova tema bitna je i za one za koje će se tog 17. decembra i glasati.

"Zbog toga što je sve manja države na KiM, došli smo u ovu situaciju da građani naše zemlje u nečemu što naš Ustav smatra svojom teritorijom, ne mogu da daju glas za svoju narodnu skupštinu. Ne radi se samo o tome da oni glasaju na svojoj teritoriji, nego da ta teritorija zaista bude vrednovana i bude poštovana kao teritorija  države Srbije", rekao je Miloš Jovanović, lider Nove Demokratske stranke Srbije.

Kako kaže Miloš Parandilović sa liste "Srbija protiv nasilja", međunarodna zajednica treba da omogući Srbima da glasju.

"S obzirom šta je sve Vučić potpisivao unazad, on je taj ko treba da odgovara zašto Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju pravo glasa ili bar nemaju na normalan način", dodao je.

Poslednji srpski izbori na Kosovu i Metohiji, održani su 21. juna 2020. godine dok je uoči narednih, funkcionerka stranke aktuelnog prištinskog premijera Fitore Pacoli poručila da ih neće ni biti dok je Aljbin Kurti na čelu vlade.  

Arsenijević: Od 2013. godine se radi na prikupljanju glasova od strane OEBS-a

Na pitanje šta očekuje ovog puta kada je reč o glasanju na Kosovu i Metohiji, Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijatve "Srpski opstanak" rekao je za Euronews Srbija da je veoma važno istaći da se još od 2013. godine radi samo na prikupljanju glasova od strane OEBS-a.

Euronews

"Ono što je jako bitno jeste da su izlazili sa suludim idejama prošle godine, to je da može da se glasa u pošti, u kancelariji za vezu koja nije diplomatsko predstavništvo", rekao je on.

Beograd je zatražio od OEBS-a da tehnički podrži izbore, iz OEBS-a su saopštili da su obavestili prištinsku vladu odakle stigao odgovor da se zahtev razmatra, ali da će odluka biti doneta u skladu sa Kosovskim ustavom.

Kurti je u pismu šefu misije OEBS-a na Kosovo zatražio poseban sporazum između Kosova i Srbije u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu. Kako je rekao Arsenijević, upravo je to ono što izbegava gospodin Aljbin Kurti - prikupljanje glasova i na taj način želi da se ostvari ta međunarodna saradnja, otvaranjem visokog međunarodnog predstavništva. ističe i da Kurti gleda svaki momenat da bi izvukao neku sitnu političku pobedu.

"Imamo tu situaciju gde se putuje za gradove, mislim i ovog puta nisam optimističan da će se održati prikupljanje glasova", rekao je Arsenijević i dodao da bi prikupljanje glasova u gradovima Srbije kao što su Raška, Kuršumlija i Vranje moglo da bude opasno.

"Podsećam vas da su 26. maja naši građani bili na mitingu u Beogradu i tada su upali u opštine na severu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. I pored toga naravno želeo bih da podsetim na obećanje predsednika Srpske liste Gorana Rakića, tadašnjeg i sadašnjeg kandidata za poslanika, da Srbi sa Kosova nikada više organizovano neće ići nigde, tako da ja kažem - pored svega toga stoji bojazan da kada Srbi odu organizovano tako negde na glasanje, da može biti neka politička akcija od strane Prištine", dodao je. 

Na pitanje da li međunarodni pritisak na Prištinu može da urodi plodom, pa da se ipak organizuje glasanje, Arsenijević kaže da to moraju da budu jako veliki pritisci.

Komentari (0)

Srbija