Politika

ODIHR: Izbore prati 30 posmatrača, na sam dan izbora još 250

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

20:50

ODIHR: Izbore prati 30 posmatrača, na sam dan izbora još 250
ODIHR: Izbore prati 30 posmatrača, na sam dan izbora još 250 - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarne izbore u Srbiji koji su zakazani za 17. decembar nadgledaće 30 dugoročnih posmatrača, koji će pratiti ceo izborni proces u zemlji, kao i 250 kratkoročnih koji će biti zaduženi da nagledaju aktivnosti na dan izbora, izjavio je danas šef misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za posmatranje izbora Albert Džonson.

On je na onlajn konferenciji naveo da je kancelarija posmatračke misije otvorena juče u Beogradu, a da su jutros imali sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, čime je zvanično otpočela posmatračka misija.

Dodao je da će misija nakon vikenda imati sastanak sa Republičkom izbornom komisijom (RIK) koju će upoznati sa svojim aktivnostima. Džonson je objasnio da je misija uradila analizu potreba i da je na osnovu rezultata odlučeno da tim misije čine osnovni tim, dugoročni i kratkoročni posmatrači.

"Naš osnovni tim ima 11 eksperata - medijski, politički i izborni analitičari. Imamo i tim za monitoring medija, tu će biti šest ljudi, oni će raditi monitoring medija šest dana nedeljno i njihova analiza i zaključci će biti uključeni u naš izveštaj na kraju", rekao je Džonson.

Kada je reč o dugoročnim posmatračima, koji će biti zaduženi da prate izborni porces širom zemlje, Džonson je naveo da će ih biti 30 i da će biti podeljeni u 15 parova, a počeće da rade od utorka. Istakao je da su tražili 250 kratkoročnih posmatrača za dan izbora čiji će zadatak biti da sistematski posmatraju kako se glasa, broje glasovi i kako protiče glasanje na biračkim mestima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, misija će dan nakon izbora izdati svoj preliminarni izveštaj na konferenciji za medije, a nakon izbora ostaće u zemlji da prati razvoj događaja. Naveo je da će konačni izveštaj o prevremenim izborima biti objavljen nekoliko meseci nakon završetka izbora, a da će u izveštaj biti uključene i preporuke.

"Naša uloga je da posmatramo izborni proces i nećemo se mešati. Mi se brinemo za to da je porces transparentan, da je sproveden u skladu sa nastojanjima i obavezama koje je Srbija preduzela", rekao je Džonson i dodao da je uloga misije da pruži tehničku procenu izbornog procesa.

Komentari (0)

Srbija