Politika

Dačić u Ugandi: Srbija ne odustaje od principa međunarodnog prava i Povelje UN

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

10:24

Dačić u Ugandi: Srbija ne odustaje od principa međunarodnog prava i Povelje UN
Bezbednosna situacija stabilna, nastavićemo da štitimo pravni poredak - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je oduvek težila stvaranju pravednijeg i boljeg sveta, izjavio je danas u Ugandi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističući da se naša zemlja i danas zalaže za poštovanje univerzalnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Dačić je, na ministarskom sastanku u okviru 19. Samita Pokreta nesvrstanih, ukazao da je na slučaju Srbije najgrublje pogaženo međunarodno pravo i poredak u kome je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromenljive.

"Ovakvi presedani dovode do obesmišljavanja ovih principa oko kojih smo se svi odavno, ne samo dogovorili, već i obavezali na njihovo poštovanje. Srbija neće odustati od zalaganja za univerzalno važenje temeljnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, bez obzira na to što i sami, još uvek, trpimo posledice njihove selektivne primene", poručio je Dačić.

On je naveo da ohrabruje što u tim nastojanjima Srbija nije sama.

"Naprotiv, za većinu država članica Ujedinjenih nacija, kao i Pokreta nesvrstanih - dupli standardi ipak ne postoje. Zahvaljujem svima vama koji podržavate napore Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakao je ministar.

Srbija je svesna da nije lako onima koji danas stoje uz nju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti, kao što ni Srbiji, kako je naveo, nije bilo lako da stane uz mnoge od prisutnih zemalja onda kada je bilo potrebno - u njihovoj borbi za nacionalno oslobođenje.

"Uzdamo se u vas, naše prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv unilateralnog i prinudnog prekrajanja granica međunarodno priznatih država", poručio je Dačić.

On je ponovio i na ovom skupu da Srbija neće priznati Kosovo niti će dozvoliti da postane članica Ujedinjenih nacija. Dačić je takođe poručio da će Srbija nastaviti da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje principa međunarodnog prava.

"Srbija je opredeljena za mir"

"Bez obzira da li se to nekome dopada ili ne, kao i na sve pritiske kojima smo zbog toga neretko izloženi, Srbija nije i nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima", istakao je ministar.

Dačić je naveo i da je Srbija vojno neutralna zemlja posvećena svom strateškom opredeljenju - punopravnom članstvu u EU.

"Jačamo i naša tradicionalna i čvrsta prijateljstava sa afričkim, latino-američkim i azijsko-pacifičkim državama, i u okviru Pokreta nesvrstanih", rekao je Dačić.

Ministar je kazao i da je Srbija opredeljena za mir i da je posvećenost i spremnost naše države da pitanje KiM rešava mirni putem odraz snage, a ne slabosti, kako to neki pokušavaju da predstave.

"Odgovorno i konstruktivno pristupamo dijalogu, dok Priština, uz kontinuirane i destabilizujuće jednostrane poteze, uporno odbija da ispuni svoje davno preuzete obaveze već duže od deceniju. I godina je previše, a 11 godina je nedopustivo", podvukao je Dačić.

Kako je dodao, u ovoj teškoj borbi, ključni prioritet ostaje bezuslovno obezbeđivanje opstanka i sigurnosti Srba u našoj južnoj Pokrajini.

"Srpski narod je vekovima živeo i živeće na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Primetio je i da današnji svet nije isti kao onaj u kojem je Pokret nesvrstanih nastao.

"Ni sam Pokret više nije isti, ali aktuelnost principa suverene jednakosti država i solidarnosti, na kojima su izgrađeni temelji Pokreta, ne smeju biti dovedeni u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek. U zaštiti ovih principa uvek možete da računate na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije", poručio je ministar.

Komentari (0)

Srbija