Politika

Vučić: U februaru isplata po 20.000 dinara svim penzionerima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2021

-

19:45

Vučić: U februaru isplata po 20.000 dinara svim penzionerima
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras gostujući na RTS da će svi penzioneri u Srbiji u februaru, a najkasnije početkom marta dobiti po 20.000 dinara. Prethodno će, kako je naveo, penzionerima biti splaćeo po 50 evra između 20. i 22. septembra, dok će sredinom novembra svi građani dobiti po 30 evra, onda između 13. i 15. decembra kreće isplata i onih dodatnih 20 evra.

Ovo je, kako je naveo, moguće jer je od predviđenih 198 milijardi deficita u prvih sedam meseci, deficit Srbije svega 38,5 mlijardi.

On je kritikovao i ministre jer nisu potrošili sav novac

Kako je naveo za 20.000 dinara penzioneri neće morati da se prijavljuju, a biće isplaćene svima uključujući i poljoprivredne penzionere.

Takođe je najavio i povećanje penzija od oko pet odsto.

On je dodao da će Vlada izaći sa predlogom da minimalac naredne godine bude 35.012 dinara, dodajući da veruje da će sindikati time biti zadovoljni.

“Da to bude najmanje što radnik može da primi. Da li je dovoljno? Nije dovoljno, ali je mnogo više od 150 evra pre nekoliko godine”, rekao je Vučić.

Time ćemo, ukazao je, već na početku godine imeti prosečnu platu 613 evra.

Dodao je i da će, kada se saberu prošla i ova godina, Srbija imati rast plus šest odsto, koju neće imati niko u Evropi, što znači da ćemo u ove dve godine zajedno biti najuspešniji na kontinentu, a samo ove godine, veruje, među prve tri po stopi rasta.

“Taj rast nam donosi sve veće plate, penzije. To su dobre i važne vesti”, poručio je Vučić.

"Verujem da ćemo rešiti problem Geoksa"

Upitan o sudbini radnika Geoksa, Vučić kaže da država planira da dovede investirore koji će omogućiti radnicima da nastave sa poslom.

"Ja ću 15. ili 12. septembra da idem u Vranje i rešićemo deo radnika, verujem da ćemo da uspemo da rešimo ovaj problem. Pričamo sa nekim investitorima. Mi njih ne zbrinajvamo. Mi im dovodimo investitore da im omoguće da rade. Imaju moju reč, i to ćemo da završimo do kraja nove godine", rekoa je on i dodao da se sada dosta ulaže u Vranju i da je cilj da razviju ovaj deo Srbije.

"Otvoreni Balkan" je ideja mira

Otvoreni Balkan“ je Ideja mira, bezbednosti i stabilnosti, ideja koju smo sami doneli, koja nije nametnuta, koja govori da dobro razumemo šta se dešava oko nas, ali i da nećemo da slušamo i služimo drugima, da ne budemo njihovi pokusni kunići, da u saglasnosti sa svetskim okolnostima radimo ono što je najbolje za naš narod, rekao je Vučić.

On je dodao da se radi o istorijskoj odluci, a da li će zemlje koje u tome učestvuju biti sposobne da je sprovedu ostaje da se vidi.

„Nadam se da ćemo uspeti u tome. Nadam se da ćemo imati toliko strasti i uverenja u sprovođenju koliko imam ja. Mnogo ima da se uradi za godinu i po dana. Morate da idete ne samo na usaglašvanje PDV sistema, mora se ići na razmenu informacija da bi kamioni i putnici mogli da prolaze bez granica, da se urade carinski propisi. Ima milion stvari da uradite i to naše administracije moraju da urade, da bi omogućili ljudima da ne vide granice kada budu putovali u Severnu Makedoniju ili Albaniju“, objasnio je on.

Istakao je da od toga imaju ogromne koristi naša preduzeća.

Naveo je, kao primer, da ima 5. 300 preduzeća iz Srbije koja rade samo u Severnoj Makedoniji, a broj zainteresovanih je mnogo bveći.

Vučić je kazao da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena za sve, ali je dodao „nikoga više ne jurimo“.

„Ko god želi dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom ljubenica mnogo sati, i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja“; rekao je on.

Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao, a ko ne želi ništa od toga.

„Radimo što najbolje možemo za svoj narod i naše zemlje“, podvukao je on.

Komentari (0)

Srbija