Politika

Aleksandar Timofejev novi glavni i odgovorni urednik NIN-a

Komentari

Autor: FoNet

19/01/2024

-

12:08

Aleksandar Timofejev novi glavni i odgovorni urednik NIN-a
Aleksandar Timofejev novi glavni i odgovorni urednik NIN-a - Copyright Fonet/Srdjan Pabllo Doroski

veličina teksta

Aa Aa

Novinar i nekadašnji urednik B92, direktor Studija B i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije Aleksandar Timofejev biće novi glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, a tu dužnost će preuzeti 8. februara, saopštila je danas PR služba tog medija.

"Politički nedeljnik NIN već 89 godina prepoznat kao medijski prostor slobodne misli, koji je za sve to vreme bio veći, značajni i uticajniji od pojedinaca, koji ne zauzima strane ali je uvek na strani istine, nastaviće svoj urednički pravac društveno-političkog magazina sa jasnim i oštrim diskursom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na čelu NIN-a, za skoro 10 decenija postojanja, bilo 17 renomiranih novinara i urednika.

"Od 8. februara svoj lični urednički pečat, nedeljniku na čijem je čelu za skoro 10 decenija postojanja bilo 17 renomiranih novinara i urednika, davaće Aleksandar Timofejev, istaknuti medijski znalac, novinar i urednik, jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa karijerom dugom 37 godina", ističu iz NIN-a.

Navodi se i da je Aleksandar Timofejev (59) završio je Filološki fakultet u Beogradu - Odsek za opštu književnost i teoriju književnosti. Novinarstvom je počeo da se bavi 1987. godine na programu radija Studio B kao reporter i radijski novinar.

Od samog osnivanja NTV Studio B, 1990. godine, radio je i kao TV novinar u informativnoj redakciji, i autor emisija na radiju Studio B.

U informativnoj redakciji Radija B92 od 1994. godine radio je kao novinar, autor, urednik i voditelj mnogih emisija, godinu kasnije uređivao je “Novine” u Torontu, list koji se obraćao novom talasu emigranata iz bivše Jugoslavije u Kanadi, a od 1995. bio je i povremeni dopisnik nemačkog javnog servisa WDR iz Kelna.

Zamenik urednika informativno-političkog programa Radija B92 postaje 1999, a od 2001-2004. bio je na poziciji urednika informativno-političkog programa TV B92. Od 2004-2007. bio je urednik, autor i voditelj emisije "Timofejev" na TV B92.

Od 2007-2014. bio je generalni direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Studio B, a od 2015. je menadžer Sektora integrisanih komunikacija na RTV Vojvodina.

Timofejev je i jedan je od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije, dobitnik raznih nagrada i priznanja poput nagrade Udruženja književnika Srbije, DODES '97, za izraz u izveštavanju i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Kako piše u saopštenju, bogatu akademsku karijeru ostvario je na Akademiji lepih umetnosti gde je predavao novinarstvo od 2005. do 2007, a od 2007. do 2017. bio je angažovan na Akademiji umetnosti u Beogradu kao asistent, a potom i vanredni i redovni profesor na predmetima Radio, TV i produkcija u elektronskim medijima. 
 

Komentari (0)

Srbija