Politika

Živković pozvao opoziciju da odredi novog, zajedničkog predsedničkog kandidata

Komentari

Autor: Fonet

20/05/2021

-

14:18

Živković pozvao opoziciju da odredi novog, zajedničkog predsedničkog kandidata
Živković pozvao opoziciju da odredi novog, zajedničkog predsedničkog kandidata - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Nove stranke Zoran Živković pozvao je predsednike opozicionih stranaka i pokreta da na parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe na zajedničkim listama, kao i da odrede jednog predsedničkog kandidata, ali ne iz redova aktuelnih političara.

Živković je u pismu koje je prošle srede uputio opozicionim predstavnicima naveo da bi kandidate za odbornike u Beogradu trebalo odrediti do kraja jula, a za poslanike do 1. septembra, zatim  jedne i druge predstaviti 5. oktobra 2021. godine, kada bi takođe trebalo predstaviti i predsedničkog kandidata, saopštila je danas Nova stranka.

Ujedinjena opozicija, prema njegovim rečima, treba da odredi jednog predsedničkog kandidata kako bi se prevazišla međusobna neslaganja, ali i predrasude i razočarenja koje građani imaju gotovo u svakog od nas iz opozicije.

Živković je u pismu istakao uverenje da bi kandidat za predsednika Srbije trebalo da bude starosti između 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez mrlja iz prošlosti. Kandidat bi trebalo da se obaveže na najmanje 10 godina doslednog aktivizma, kao i na to da će predložiti izmenu Ustava u pogledu izbora predsednika Republike u parlamentu sa jasno definisanim nadležnostima.

Kada je reč o beogradskim izborima, Živković predlaže da se formira jedna lista za odbornike, da se sačini lista od 20 kandidata za najvažnije izvršne gradske funkcije. I na parlamentarnim izborima, ističe osnivač Nove stranke, opozicija bi trebalo da nastupi sa jednom listom, sa akcentom na jasnim predlozima ustavnih, zakonskih i kadrovskih promena.

Komentari (0)

Srbija