Politika

Fon Kramon o odluci Ustavnog suda o Dečanima: To se može lako ispraviti ako bi vlada imala političku volju

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

12:57

Fon Kramon o odluci Ustavnog suda o Dečanima: To se može lako ispraviti ako bi vlada imala političku volju
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je da ne postoji politička volja Prištine da se sprovede odluka Ustavnog suda o manastiru Dečani, kao i da postoji čak i suprotstavljanje članovima Saveta Evrope kojem je rečeno da aktuelne prištinske vlasti neće uraditi to.

Ona je u emisiji "Slobodno srpski" za Medija centar Čaglavica rekla da postoje određeni principi u Savetu Evrope, da ono što pruža "ustav" nije loše, ali da je sprovođenje i ostvarivanje "ustavnog okvira" u kašnjenju.

Kao primer za to ona je navela slučaj manastira Dečani, u vezi koga odluka suda se već godinama ne sprovodi.

"To ne olakšava stvari za članove Saveta Evrope da idu napred sa aplikacijom. Ovo je samo jedan slučaj, ali koji ne treba da se potceni, zato što se sloboda veroispovesti i presude Ustavnog suda uzimaju vrlo ozbiljno od strane Saveta Evrope i ja mislim da je ovo nešto što se može lako ispraviti, ako bi vlada imala političku volju da konačno dođe do nekog predloga kako da se učini to", rekla je Fon Kramon.

Ona je upozorila da je ovo izborna godina u Evropskoj uniji i da je potrebno hitno rešavati nagomilane probleme, posebno kada je reč o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

"Mislim da je francusko-nemački predlog da se dođe do bilo kakve vrste sporazuma dobar predlog i ja sam se nadala da će to biti osnova za brzo sprovođenje i da isto tako aneks dozvoljava svakoj strani da sprovede svoj deo što je moguće brže zbog onoga što sam rekla, hitnosti, zbog izbora u Vašingtonu i Briselu. Tako da ja ovde ne vidim volju za sprovođenje, nego volju da se čeka dok druga strana sprovede prve korake. Ja ne mislim da je to veoma korisno", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija