Politika

"Srbija i Mađarska su strateški partneri, prijatelji i više od toga": Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

13:31

"Srbija i Mađarska su strateški partneri, prijatelji i više od toga": Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog
"Srbija i Mađarska su strateški partneri, prijatelji i više od toga": Sastanak ministara Vučevića i Šalaja Bobrovničskog - Copyright Ministarstvo odbrane Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Budimpešti, u okviru zvanične posete Mađarskoj, sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničskim. Ministri su istakli da da su dve zemlje strateški partneri i prijatelji, kao i da je otvoreno novo poglavlje saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Vučević je rekao da Mađarska uvek može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera na Balkanu, odnosno u jugoistočnoj Evropi. Zahvalio se mađarskoj što podržava Srbiju na evropskom putu.

"Mi smo spremi da sarađujemo sa Mađarskom po svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa, a tiču se bezbednosti i odbrane, naravno, uvažavajući činjenicu da je Mađarska deo NATO alijanse, a Srbija ima proglašenu vojnu neutralnost", rekao je ministar Vučević. 

Naglasio je da je posebno zadovoljan procesom konkretne realizacije strateških dogovora, kao i u kontekstu da Srbija kupuje veoma korisno naoružanje i vojnu opremu od Mađarske, ali da  isto tako i prodaje i isporučuje ono što je potrebno mađarskoj vojsci. 

On je zahvalio na podršci Mađarske i saradnji u oblasti odbrane.

"Vojska Srbije će u kratkom periodu biti jača, posebno u oklopno-mehanizovanim jedinicama i u sistemu protivvazduhoplovne odbrane. To je najvažnija vest, za nas korisno naoružanje. Vojna oprema iz Mađarske stiže u Srbiju. Nešto što je prihvatljivo i uklopljivo sa našim postojećim sistemima i nešto što će Vojsku Srbije učiniti jačom, a Srbiju bezbednijom", rekao je ministar Vučević.

Ministarstvo odbrane Srbije

 

Naveo je da je mađarskog ministra upoznao sa kršenjem međunarodnog javnog prava, rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. 

Vučević se zahvalio Mađarskoj na njenoj kontribuciji u okviru KFOR-a i očuvanju i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i poželeo sreću novom komandantu međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini koji dolazi iz Mađarske, u nadi da će u Bosni i Hercegovini biti jedino reči o političkim pitanjima, a ne o pitanjima bezbednosti, rata i mira.

Bobrovničski: Srbija strateški partner Mađarske 

Ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovničski rekao je da je Srbija istaknuti i strateški partner Mađarske.  

"Izuzetna je saradnja između dve države na svim poljima, a tako isto i u oblasti odbrane, odbrambene politike dveju država. Možemo reći da su sastanci na najvišem političkom nivou sada već postali redovni i možemo reći da smo u nivou prijateljskih odnosa", rekao je Bobrovničski.

Podsetio je da je prošle godine na zajedničkoj strategijskoj sednici dve vlade potpisan bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrambene politike i naveo da je u okviru te saradnje još jedna oblast otvorena, a to je oblast o razmeni vojne tehnologije i vojne opreme dveju država. 

"U tom smislu na današnjem sastanku, ovde u Budimpešti, oformili smo radnu grupu koja će raditi na tom polju", rekao je ministar odbrane Mađarske.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Ministri odbrane dve zemlje razgovarali su i o političkim pitanjima u svetu, sa posebnim fokusom na region zapadnog Balkana. 

"Mađarska smatra da je Zapadni Balkan ključan, ne samo za bezbednost regiona, već za bezbednost cele Evrope i u tom smislu smo opredeljeni da se ta politička stabilnost na zapadnom Balkanu sačuva, iako smo svesni da je ovo jedan region gde uvek može da dođe do konflikata", istakao je Bobrovničski.

On je pohvalio ulogu mađarskih jedinica na Kosovu i Metohiji u sklopu KFOR-a i rekao da će Mađarska u drugoj polovini ove godine preuzeti poziciju redovno predsedavajućeg Evropske unije.

"To će biti dobra prilika da se borimo i da budemo angažovani oko proširenja Evropske unije, što je Mađarska i do sada odlučno radila i nadamo se da ćemo u ovom periodu moći da doprinesemo tome da se Srbija približi punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Bobrovničski.

Vučević: Srbija od Mađarske kupuje oklopna vozila, Mađarima prodaje municiju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da će Srbija kupiti od Mađarske oklopna vozila, a sa druge strane dogovoreno je da se mađarskoj strani proda srpska municija. 

"Danas smo konkretizovali saradnju u oblasti odbrane, pre svega u pogledu kupovine naoružavanja i vojne opreme i sa jedne i sa druge strane. Srbija od Mađarske kupuje oklopno-mehanizovana vozila, ono što je neophodno za naše tzv. lake jedinice, ono što je uklopivo u naše postojeće sisteme i što Srbija može da modernizuje, što je vrlo korisno za pitanje bezbednosti i sigurnosti naše države", izjavio je Vučević.

On je posle današnjih sastanaka u Budimpešti istakao da Srbija i Mađarska nastavljaju stratešku saradnju i dodao da je to dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. 

Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto "veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu" i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema protivvazduhoplovne opreme.

"Srpska strana će po zahtevu mađarske strane prodati municijaški program. To je veoma dobro, tiče se namenske industrije naše države i veoma je traženo na tržištima i to ne samo onih klasičnih kalibra, već i onih najsavremenijih proizvoda koji se tiču proizvodnje municije, koju Srbija danas može proizvoditi", rekao je Vučević. 
 

Komentari (0)

Srbija