Politika

Kancelarija za KiM: Kosovska policija pod punim naoružanjem upala u prostorije opštine Gora

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

16:11

Kancelarija za KiM: Kosovska policija pod punim naoružanjem upala u prostorije opštine Gora
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je više desetina pripadnika kosovske policije, pod punim naoružanjem, upalo danas oko 13 časova, bez ikakvog povoda ili obrazloženja, u prostorije opštine Gora koje su izmeštene u selo Vranište, gde sa dugim cevima vrše pretres i premetačinu. 

Kako se navodi više od 10 vozila policije, sa preko 50 naoružanih specijalaca, blokiralo je potpuno ulaz i izlaz iz sela ove najudaljenije opštine na Kosovu i Metohiji, a saobraćaj je posle više od sat vremena normalizovan, ali se Kurtijevi naoružani specijalci i dalje nalaze u zgradi opštine Gora. 

"Nema sumnje da je ovaj upad u prostorije opštine Gora izveden po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, sa jednim jedinim ciljem - da se ona zatvori, radnici zastraše i proteraju sa radnih mesta, a potom i sa njihovog kućnog praga, gde žive u miru i slozi ne dirajući nikoga", navodi Kancelarija.

Ističe da je maltretiranje i brutalno zastrašivanje mirnog bratskog naroda u opštini Gora, "podli plan" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa ciljem progona naroda koji tamo živi i udar na sve manjinske zajednice čija je egzistencija direktno ugrožena zbog ovakvih protivpravnih akata, dirigovanih iz Prištine. 

Podseća se da ne prođe dan da Kurti i vlasti u Prištini ne sprovedu nasilne i eskalatorne poteze na Kosovu i Metohiji, sa ciljem potpune destabilizacje prilika na terenu i izazivanja podela, mržnje, zastrašivanja, dizanja tenzija i generisanja opasnih kriza, jer to je jedina politika za koju Kurti i njegovi ekstremni sledbenici znaju.

Ministri unutrašnjih poslova i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja i Eljbert Krasnići saopštili su danas da su oni predvodili akciju upada takozvane kosovske policije u selu Vranište u opštini Gora, tokom koje su pretresene prostorije opštine.

Svečlja i Krasnići su na društvenim mrežama napisali da su zatvorili "četiri paralelne opštine" u kojima su, kako tvrde nezakonito izdavani dokumenti za opštine Prizren, Suva Reka, Orahovac i Dragaš.

Krasnići je u svojoj objavi na Fejsbuku napisao da te opštine više ne rade, dok je Svečlja napisao da će na Kosovu i Metohiji postojati samo "legitimna tela". "Za Srbiju nema mesta osim njene ambasade u Prištini", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Srpska lista: Upad u opštinu Gora ima cilj zastrašivanje nealbanaca

Srpska lista saopštila je danas da je brutalni upad do zuba naoružanih pripadnika takozvane specijalne jedinice u kancelarije opštine Gora izvršen po direktnom nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i sa ciljem zastrašivanja nealbanaca, a pre svega Goranaca koji žive u toj opštini.

"Blokiranje čitavog sela u kome u miru žive Goranci uz demonstraciju sile izazvao je uznemiranje naše braće iz goranskog naroda u Dragašu ali i uznemirenje svih Goranaca ma gde da oni žive. I poslužilo je Kurtijevim posilnima Svečlji i Krasnićiju da se iživljavaju nad mirnim i poštenim građanima iz Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je etničko čišćenje svih koji vole Srbiju plan režima u Prištini i način na koji oni doživljavaju multietničnost na tim prostorima. Ističe se da je hiljade porodica u opštini Gora ugroženo zbog tog "kaubojskog upada" i da to mora da bude alarm za reakciju međunarodne zajednice koja mora da stane na kraj tom "zulumu".

"Kurti čini sve da pobegne od dijaloga i veruje da će etničkim čišćenjem Kosova i Metohije od Srba i ostalih nealbanaca uspeti u nameri da reši sva pitanja i probleme koji su morali i koji će morati biti deo dijaloga. Svo delovanje Aljbina Kurtija je ono što je naš narod više puta doživeo na ovim prostorima od raznih okupatora, ali je na kraju rezultat uvek bio isti, i Srbi i Goranci i svi drugi narodi su opstajali i ostajali a okupatori su bili poraženi", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija