Politika

Petković: Pozivu Kvinte da se obustavi odluka o ukidanju dinara na KiM besmislena

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

13:54

Petković: Pozivu Kvinte da se obustavi odluka o ukidanju dinara na KiM besmislena
Petar Petković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da nije prvi put da se čuju saopštenja zemalja Kvinte koja se odnose na različite zabrane protivpravne odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i dodao da su ona "bez smisla i značaja".

On je to rekao novinarima u Topčideru, na pitanje o saopštenju ambasada zemalja Kvinte u kom pozivaju na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini kojom će se na KiM od 1. februara ukinuti srpski dinar.

"Nije prvi put da čitamo različita saopštenja Kvinte koja se odnose na različite zabrane protivpravne odluke Kurtija, koje su bile više verbalnog karatera, bez smisla i značaja. Sećate se kada je Kurti zabranio održavanje izbora na KiM, a iz Kvinte rekli da žale zbog toga, ali da Kurti ima pravo na to", rekao je Petković nakon obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u Topčideru.

Petković je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara kako je razumeo saopštenje Kvinte, i dodao da su srpske vlasti učinile sve da se objasne i razjasne, kako je rekao, katastrofalne posledice ukidanja dinara i dinarskog platnog prometa na teritoriji KiM.

"Jer Srbi na KiM imaju svoje plate, svoje penzije, socijalna davanja, materijalne troškove u dinarima. Dajemo materijalne troškove za naše institucije, za njihovo funkcionisanje, za bolnice, škole, vrtiće.... Ukoliko to Kurti zaustavi, ukoliko krene da se obračunava i sa poštanskom štedionicom i poštom i drugim našim institucijama, jasno je da taj čovek ne želi mir i da zapravo radi sve suprotno tome da idemo u pravcu deeskalacije koja je preko potrebna", rekao je Petković.

Dodao je da se nada da će razum preovladati i posebno naglasio da Srbima na KiM šalje jasnu poruku.

"Poruku da je država Srbija uz njih, da ih nikada neće ostaviti i da ćemo i ovo pitanje rešavati na način da niko od naših ljudi ne bude ugrožen kada je reč o plaćanjima i davanjima Srbije prema našim ljudima u južnoj pokrajini", poručio je Petković.

Preneli smo Lajčaku zabrinutost zbog teškog položaja Srba na KiM

Petković je rekao i da su predsednik Aleksandar Vučić i on, juče u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, preneli ogromnu zabrinutost Beograda kada je reč o teškom položaju i situaciji u kojoj se srpski narod na KiM danas nalazi, ne samo severno, već i južno od Ibra, naročito u svetlu odluke Albina Kurtija i tamošnjih vlasti u Prištini da ukinu dinar, samim tim i platni promet Srbije na prostoru KiM.

"I ne samo s Lajčakom, već smo prethodnih dana sa brojnim međunarodnim predstavnicima razgovarali o gorućim pitanjima koji su ti koji odlučuju da li će Srbi ostati na KiM s obzirom na brojne eskalatorne, jednostrane i nasilne poteze koje povlači Albin Kurti kako bi proterao srpski narod sa prostora Kosova i Metohije. Kako bi ukinuo dijalog i kako bi zapravo učinio sve, ne bi li sproveo svoju velikoalbansku politiku koju promoviše gotovo svakoga dana", rekao je Petković.

On je novinarima u kasarni u Topčideru rekao i da će Srbija učiniti sve da sačuva svoj narod na KiM.

"I dalje smo čvrsto opredeljeni našoj politici mira i stabilnosti i jednostavno nastaviti sa našom jakom diplomatskom borbom kako bi uspeli da normalizujemo odnose Beograda i Prištine, pre svega kroz dijalog. Bez te normalizacije nema ni normalnosti u svakodnevnim životima Srba na KiM, koji su očigledno meta napada Aljbina Kurtija, koji i ovom odlukom o dinaru, želi da zada poslednji udarac srpskom narodu na KiM", rekao je Petković.

On je dodao da su predsednik Vučić i on, u razgovoru sa Lajčakom, insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština i da što pre dođe do raspisivanja izbora u četiri opštine na severu KiM, s obzirom da su Srbi u rekordnih dva, tri dana uspeli da prikupe neophodnih više od 28 odsto potpisa.

Komentari (0)

Srbija