Politika

Oglasio se i Kurti povodom odluke o zabrani dinara na KiM: Nema pregovora o odluci Centralne banke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/01/2024

-

14:24

Oglasio se i Kurti povodom odluke o zabrani dinara na KiM: Nema pregovora o odluci Centralne banke
Oglasio se i Kurti povodom odluke o zabrani dinara na KiM: Nema pregovora o odluci Centralne banke - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nema pregovora o odluci Centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

"Evro je valuta koja nam dolazi iz Evropske unije. Ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora", rekao je Kurti, kako prenosi Koha.

Dodao je da Centralna banka odluke donosi nezavisno i da su one u skladu sa kosovskim ustavom.

"Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost", tvrdi Kurti.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

Osmani: Razmatra se nekoliko opcija u vezi sa sprovođenjem uredbe

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za medije na albanskom da se razmatra nekoliko opcija u vezi sa sprovođenjem uredbe Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara, kako bi se, po njenim rečima, ispoštovao i ustav i zahtevi međunarodnih prijatelja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti dodaje da je Centralna banka nezavisna institucija i da donosi samostalne odluke, a u isto vreme, guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji tvrdi da se odluka o ukidanju srpskog dinara ne može, ni suspendovati, ni odlagati jer kako tvrdi, nije politička, već je u skladu sa pravilima.

On zaključuje da se može samo omogućiti period tranzicije i da su srpski građani, kako on kaže, dobrodošli u finansijski sistem Kosova.

"Mi postavljamo pravila i ona se moraju sprovoditi. Sada kažu da je potrebno razumno vreme za primenu pravila, a stvar je u tome, da su za nas pravila uređena. Dakle, do kraja januara su transportna vozila mogla da uđu na Kosovo sa gotovinom i da je šalju gde žele. Sada to više neće moći. Nažalost, čak i jedina licencirana banka, Komercijana banka koja je sada u procesu gašenja, korišćena je za transport, ali ne onako kako je prijavljeno Centralnoj banci i obim njihovih transakcija se nije pklapao sa onim koje su prijavljene. Žalosno je što do sada Centralna banka nije bila u stanju da sagleda rad te banke i da spreči ono što nije legalno", rekao je Ismailji.

Nurboja: Ne razgovara se o suspenziji već o odlaganju odluke

Predsednik Upravnog odbora Centralne banke u Prištini Baškim Nurboja izjavio je danas da se ne razgovara o suspenziji odluke o ukidanju srpskog dinara, već o odlaganju implementacije. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da ne može da komentariše verovatnoću da se odloži implementacija odluke, ali da su razgovori otvoreni.

"U Izveštaju o napretku Evropske unije se kao problem pominje da postoji pranje novca, finansiranje terorizma... Stoga smo bili prinuđeni da to završimo, posebno kada se ima u vidu stvari koje su se dešavale prošle godine. Moramo imati veću kontrolu nad finansijskim sistemom", rekao je Nurboja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija