Politika

Kvinta: Suspendovati primenu uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa Srbijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/01/2024

-

12:43

Kvinta: Suspendovati primenu uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa Srbijom
Centralna banka Kosova - Copyright Wikimedia/Shkumbin Saneja

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD napominju da je nedavna uredba Centralne banke Kosova (KBK) o gotovinskom poslovanju i zabrani prometa sa Srbijom, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja posebno na zajednice sa srpskom većinom.

"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u saopštenju.

 

 

Kako dodaju, nakon što su u petak razgovarali o ovom pitanju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ambasadori Kvinte pozivaju na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasna i efikasna javna komunikacija po tom pitanju.

"O ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU", poručuju ambasadori Kvinte.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Podsetimo, Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara. Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Kako su naveli, svrha ove Uredbe je unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja, uključujući kontrolu količine novca u opticaju, zaštitu integriteta finansijskog sistema, borbu protiv falsifikovanog novca, zaštitu potrošača, borbu protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma, kao i rešavanje drugih pitanja u vezi sa delokrugom CBK-a.

Subjekti delokruga ove Uredbe su Centralna banka Kosova, banke, filijale stranih banaka i druge finansijske institucije, licencirane za obavljanje bankarskih i/ili finansijskih aktivnosti na Kosovu, navodi se u saopštenju CBK.

Lajčak: Upoznat sam sa tim pitanjem

Odmah nakon objavljivanja oglasio se i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je rekao da veruje da će zvanični Brisel ubzo izaći sa stavom oko najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom.

"Upoznat sam sa tim pitanjem. Ja sam to pitanje otvorio u razgovoru sa glavnim pregovaračem zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem i zamolio sam ga da mi da odgovor na nekoliko bitnih pitanja", rekao je Lajčak u Davosu odgovarajući na pitanje novinara oko najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom.

On je istakao da je prosledio tu informaciju u Brisel i da njihove naše službe sada analiziraju tu situaciju, a da očekuje da ubrzo ižađu sa zvaničnim stavom.

Takođe, naglasio je da ne želi da daje bilo kakve ocene i da veruje da će se pronaći rešenje koje neće imati posledica.

O ukidanju platnog prometa pre nekoliko dana se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić te rekao da je o tome u Davosu razgovarao sa više poslovnih ljudi.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Razgovarao sam sa više poslovnih ljudi, predstavnika više komapnija, ali ono najvažnije šefovima nekoliko obaveštajnih službi spoljnih najvažnijih zemalja Evrope, ali razgovarao i sa Lajčakom, upozorio ih i zamolio ih da pomognu da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog jer on želi da onemogući isplatu plata i penzija našim ljudima što bi značio odlazak naših ljudi sa KiM", rekao je Vučić.

Kako je dodao, veruje da to Evropi ne ide u korist.

On je rekao i da će sa svima razgovarati kada je reč o platnom prometu, za koji je najavio ranije da Priština namerava da ukine platni promet iz Srbije.

"Svi moraju razumeti o čemu je reč - reč je o ukidanju dijaloga i proterivanju našeg stanovništva sa severa, to je sve o čemu je reč. Mislim da su svesni posledica", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je imao dug razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

"O'Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno", rekao je Vučić novinarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija