Politika

Na samitu u Skoplju i o najavi Prištine da zabrani promet srpske valute na KiM? Starović: Prilično nerazumna mera

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

10:14

Na samitu u Skoplju i o najavi Prištine da zabrani promet srpske valute na KiM? Starović: Prilično nerazumna mera
Na samitu u Skoplju i o najavi Prištine da zabrani promet srpske valute na KiM? Starović: Prilično nerazumna mera - Copyright profimedia; unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović očekuje da će najava Prištine da zabrani promet srpske valute na Kosovu i Metohiji biti jedna od važnih tema na samitu u Skoplju koji će okupiti lidere Zapadnog Balkana, uključujući predsednika Srbije, i zvaničnike EU i ističe da ne postoji pravni osnov po kome bi Priština mogla da zabrani promet dinarima.

Starović je za RTS rekao da je ubeđen da će jedna od veoma važnih tema biti i, kako ocenjuje, prilično nerazumna najava Prištine da zabrani promet dinarima na prostoru Kosova i Metohije.

Namere Prištine su, kaže, sasvim jasne da još jednom pokušaju da ozbiljnom merom da zagorčaju život Srbima koji žive na KiM, odnosno i svim drugim lojalnim građanima Srbije .

"Za tako nešto ne postoje ozbiljni pravni osnovi, jer vidimo da privremene institucije samouprave u Prištini, negde i koriste evro kao valutu, shodno svojim unilateralnim jednostranim odlukama. Ne postoji nikakva vrsta ugovornog aranžmana, bilo s Evropskom centralnom bankom ili s drugim nadležnim organima EU. Vidimo da se radi prosto o nekoj vrsti inercije, budući da su koristili nemačku marku do 2002. godine, jer evro nije uveden kao zvanična valuta", pojašnjava državni sekretar.

Naglašava da, shodno tome, ne postoji pravni osnov na kome bi oni mogli da zabrane promet srpskom valutom. Smatra i da bi to bio "par ekselans" jednostrani potez koji se povlači izvan okvira dijaloga ili procesa dijaloga kojim posreduje Evropska unija.

"Mi imamo određena rešenja kako se ovo ne bi desilo, da bude ugrožena isplata penzija, zarada našim sunarodnicima na KiM. Govorimo o najmanje 90.000 korisnika bilo plata ili penzija i prosto bez tih finansijskih sredstava opstanak srpskog naroda ne bi bio moguć", upozorio je Starović.

"Dijalog tamo gde je već tri godine"

 Veruje da će se proaktivnim pristupom predstavnika i najvišeg državnog rukovodstva Srbije naći određena rešenja za veoma veliki problem koji je, kako kaže, još uvek aktuelan, ali se nije još realizovao.

Što se tiče samog dijaloga Beograda i Prištine, Starović navodi da je on tamo gde je, nažalost, već duže vreme, bezmalo tri godine, od kada je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija u Prištini.

"Mi nemamo dovoljno jasne naznake kada bi moglo doći do formiranja Zajednice srpskih opština. Ako govorimo i o finansiranju potreba stanovništva, platama, penzijama, o zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, trebalo bi da bude regulisano upravo kroz sistem ZSO. Činjenica da nije formirana još od 2013. godine nas uvodi upravo u ove probleme", ističe Starović.

Ukazuje da su dodatne komplikacije i to što od aprila 2023. godine imamo na čelu opština na severu KiM potpuno nelegitimne i nelegalne gradonačelnike.

"Upravo s obećanjima koja su dolazila iz pravca Kvinte da će taj problem biti rešen u relativno kratkom periodu, vidimo da se ne radi o trajnom rešenju. Opstrukcije se vrše svakoga dana, ali opet želim da verujem da će ta situacija negde biti rešena", kaže Starović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija