Politika

Drecun o ukidanju platnog prometa i odluci CBK: Ovo je dosad najozbiljnije ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

10:38

Drecun o ukidanju platnog prometa i odluci CBK: Ovo je dosad najozbiljnije ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji
Centralna banka Kosova - Copyright Wikimedia/Shkumbin Saneja

veličina teksta

Aa Aa

Prekid platnog prometa Prištine sa centralnom Srbijom predstavlja možda do sada najozbiljnije ugrožavanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i njegovog života, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun povodom odluke Odbora Centralne banke Kosova prema kojoj je evro jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu.

On je, u izavi za Tanjug istakao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, koja samo preko Kancelarije za KiM godišnje iznosi više od 100 miliona evra, ne može se računati na to da srpski narod može da opstane na KiM.

"Ako neko želi da prekine taj novčani tok, da onemogući Srbiju da pomaže srpskom narodu u svim oblastima života, i kada su isplate penzija, plata, i socijalna davanja i jačanje ekonomije, obrazovanja, zdravstva, dakle kompletan socijalni život Srba na KiM je pokriven finansiranjem iz Beograda. Ako to Priština želi da prekine onda pokazuje jasne namere da želi da onemogući Srbima normalan život na KiM i opstanak tamo", objasnio je on.

Drecun smatra da će Srbija određenim međunarodnim aktivnostima uspeti da ublaži tu meru ili pronađe neko rešenje koje bi omogućilo da Beograd može i dalje da finansira srpski narod na KiM.

"U svim tim konceptima Zajednice Srpskih Opština da li koncept koji je urađen od strane upravljačkog tima na osnovu Briselskog sporazuma 2013. ili ovaj francusko-nemački predlog sporazuma, svuda je predviđena mogućnost i neophodnost da ZSO finansira Beograd", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Zapad razume šta znači ukidanje platnog prometa Prištine sa centralnom Srbijom, imaju dovoljno informacija i znaju da Priština na sve načine onemogućava Srbima život i opstanak na KiM, i da bez finansijske podrške Srbi ne bi mogli da opstanu.

"Sada će sve biti na proceni vodećih zapadnih zemalja da li će dozvoliti Kurtiju da sprovede tu meru i da time preko pritiska na srpski narod zapravo izvrši pritisak na Beograd da bude popustljiviji u prihvatanju francusko-nemačkog predloga sporazuma, ili će Zapad shvatiti da je to granica koja ako se pređe može u potpunosti da uruši dijalog i dodatno destabilizuje situaciju", naveo je Drecun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija