Politika

Centralna banka Kosova usvojila uredbu: Da li je ovo pokušaj da se stavi pod kontrolu uvoz dinara?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

20:03

Centralna banka Kosova usvojila uredbu: Da li je ovo pokušaj da se stavi pod kontrolu uvoz dinara?
Centralna banka Kosova - Copyright Wikimedia/Shkumbin Saneja

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Centralne banke Kosova (CBK) je na sednici održanoj 27. decembra 2023. godine usvojio Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine.

Svrha ove Uredbe je unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja, uključujući kontrolu količine novca u opticaju, zaštitu integriteta finansijskog sistema, borbu protiv falsifikovanog novca, zaštitu potrošača, borbu protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma, kao i rešavanje drugih pitanja u vezi sa delokrugom CBK-a.

Subjekti delokruga ove Uredbe su Centralna banka Kosova, banke, filijale stranih banaka i druge finansijske institucije, licencirane za obavljanje bankarskih i/ili finansijskih aktivnosti na Kosovu, navodi se u saopštenju CBK.

Uredba se, između ostalog, konkretnije bavi sledećim pitanjima:

Uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca i drugih valuta na Kosovu isključivo je pravo Centralne banke Kosova.

Uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca, i drugih valuta može se vršiti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija licenciranih od Centralne banke Kosova, a za obavljanje bankarskih finansijskih aktivnosti.

U cilju sprečavanja unošenja falsifikovanog novca, fizička i pravna lica koja ne obavljaju finansijsku delatnost, dužna su da prijave kovanice ako nose više od 100 komada/jedinici bez obzira na količinu.

Nijedno fizičko ili pravno lice ne može ponuditi usluge deponovanja ili podizanja gotovine preko bilo koje lokacije – fizičkom uslugom, ili putem bilo kog uređaja ili mašine koju koristi klijent, na ime pružanja finansijskih usluga – bez posedovanja licence i ovlašćenja CBK. 

Nijedno fizičko ili pravno lice ne može da uvozi i da bude opremljeno tehničko-elektronskim mašinama za usluge podizanja i deponovanja novca ako nije licencirano kao finansijska institucija za obavljanje bankarskih poslova, ili nebankarska finansijska institucija sa licenciranim uslugama za elektronski novac i usluge plaćanja“.

Ovim odlukama se danas bavio i deo kosovskih medija. Indeksonlajn je tako naveo da "nadležne institucije sada pokušavaju da stave pod kontrolu promet novca uvezenog iz Srbije".

"Ovaj posao se radi u saradnji sa jedinicama kosovske policije i carine", rekao je izvor za ovaj medij i dodao da je CBK zatražila od finansijskih institucija, koje posluju u područjima naseljenim Srbima, da svaki novac koji pristigne prijavljuju na Kosovu.

Vučić: Ukidanje platnog prometa pokušaj ukidanja dijaloga i progon Srba sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tražio da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog i rekao mu da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM.

Vučić je rekao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM i dodao da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

"Tražio sam podršku za naše ljude da im se omogući da žive na svojim ognjištima", rekao je Vučić.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

On je, na pitanje novinara da li je u razgovoru sa Džejmsom O Brajanom i Miroslav Lajčakom stekao utisak da su svesni opasnosti ako Priština ostvari svoje pretnje o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, rekao da nije njegovo da priča u ime evropskih i američkih predstavnika.

"Ali razgovaraću sa Nemcima, Francuzima i svima drugima o tom pitanju, jer verujem da svi moraju da razumeju o čemu je reč. Reč je o pokušaju ukidanja dijaloga i pokušaju progona srpskog naroda sa KiM i to je suština stvari. Mislim da su svesni posledica i da će pomoći da do takvih stvari ne dođe, nadam se", rekao je Vučić.

Mijačić: Opasnost da Priština fizički zabrani rad Poštanske štedionice

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže za Euronews Srbija kaže da je to jedna od najvećih karata koju ima prištinska administracija, a to je da zabrani platni promet na Kosovu, odnosno zabrani upotrebu dinara.

"Time bi se onemogućio rad svih srpskih institucija na Kosovu, a to su pre svega zdravstvo, školstvo, socijalne ustanove, različite neke druge ustanove Republike Srbije koje još uvek funkcionišu na tom prostoru", rekao je Mijačić.

Euronews/Printscreen

 

Prema njegovim rečima, Poštanska štedionica nema dozvolu za rad na Kosovu od strane Centralne banke Kosova. On je naglasio da postoji realna opasnost da će prištinski organi sa policijskim jedinicama fizički zabraniti rad Poštanske štedionice, čime bi se onemogućio i prevoz novčanih sredstava i distribucija novčanih sredstava.

"Ukoliko se Priština usudi na jedna takav korak, ja ne kažem da oni to žele ili možda ne žele u ovmo trenutku, jer priliv tih novčanih sredstava iz Srbije zaista pomaže i kosovsku ekonomiju, svakako da je to velika opasnost. Imajući u vidu postupke Kurtija u poslednjih par godina gde on pokušava da zaokruži suverenitet na celoj teritoriji Kosova, prosto bih se iznenadio ukoliko on tu ne bi išao na tu kartu negde tokom ove godine", rekao je Mijačić.

Komentari (0)

Srbija