Politika

Počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika na severu KiM: Kada mogu da budu organizovani novi izbori?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

11:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije danas je započelo potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika. Na osnovu Uredbe Ministarstva lokalne samouprave u kosovskoj vladi, ukoliko peticiju potpiše 20 posto upisanih birača u roku od 30 dana, sledi referendum na kome "za" treba da se izjasni 50 odsto plus jedan registrovani glasač, nakon čega sledi raspisivanje izbora.

Rok za predaju peticije Ministarstvu lokalne samouprave kosovske vlade i Centralnoj izbornoj komisiji je 22. januar.Jedan od pokretača ove inicijative u Severnoj Mitrovici, Sanja Lazarević Krtinić rekla je da su dobili sva potrebna dokumenta, čime je moglo da počne prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika, koji prema njenim rečima nema legitimitet da vodi opštinu i koji je u proteklom periodu donosio odluke protivne interesu srpskog naroda.

Potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mitrovice prati i dopisnica Euronews Srbija koja kaže da se veliki broj građana odazvalo i da su u Halu sportova počeli da pristižu još i pre devet sati za kada je zakazan početak potpisivanja.

Prikupljanje potpisa počelo je i u Leposaviću, a kako kaže dopisnica Euronews Srbija, tamo se prikupljanje potpisa odvija na platou ispred zgrade Skupštine opštine. Kada je reč o Zubinom Potoku i Zvečanu, kako javlja reporterka Euronews Srbija, predsedavajući Skupštine opština u tim mestima još nisu dali dozvole za korišćenje odgovarajućeg javnog prostora za potpisivanje peticije. 

Krtinić: Moramo da proverimo svaki potpis

Za Euronews Srbija govorila je Sanja Lazarević Krtinić jedan od pokretača inicijative za smenu gradonačelnika. Ona je govoreći o toku potpisivanja peticije i rokovima, rekla da smatra da će u severnom delu Kosovske Mitrovice potrebni potpisi biti sakupljeni već danas.

"Mi tek danas krenuli sa peticijom. Peticija će se danas potpisivati od 9 časova pa sve do 15 časova. Naša procena je da ćemo mi već danas uspeti da skupimo ukupan broj potpisa koji zakonski nalaže da to bude 3.640, ali pretpostavka je da će da bude tu i više potpisa. Ono što je nama jako važno, je da proverimo svaki potpis, svaki broj lične karte i tome slično kako nas dalje ne bi vraćali i vršili ponovno neke obstrukcije i uspeli da privedemo ovu peticiju do samog kraja onako kako to i treba da se desi", rekla je Lazarević Krtinić.

Osvrnuvši se na razlog potpisivanja ove peticije Lazarević Krtinić je rekla da građani već godinu dana čekaju da smene "gradonačelnika koji je potpuno nelegitimno, nelegalno izabran da bude naš predstavnik". 

Euronews

"Jednostavno, gradonačelnik koji trenutno vrši tu funkciju nije predstavnik prvenstveno ni našeg naroda, ali tako isto je ne predstavlja interese svih ostalih zajednica koji žive u ovom gradu, već koristi svoju funkciju zarad nekih svojih dodatnih političkih poena. Smena gradonačelnika ne samo u Mitrovici nego i u svim ostalim srpskim sredinama gde su izabrani sa jedan odsto glasača smatraju se nelegitimnim i to je da kažemo, jedan dodatni napor koji mi moramo da uložimo kako bismo ih smenili ili kad već oni sami ne žele da napuste svoje funkcije", rekla je ona. 

Avramović: Beograd ne može da eskivira preuzete obaveze

Goran Avramović, glavni i odgovorni RTV KiM, rekao je za Euronews Srbija da više ništa posle događaja u Banjskoj nije isto i da Beograd više nema manevarski prostor. 

"Mnogo toga nakon Banjske nije isto. Znamo da Srbi sa severa Kosova, slede vrlo jasnu instrukciju Beograda. Očigledno je da Beograda nema više manevarskog prostora, da eskivira nekakve obaveze koje je prihvatio u odnosima pre svega sa međunarodnom zajednicom. Činjenica je da ovaj prostor mora da se formalno pravno reguliše na nekakav način, a to je moguće jedino ako su Srbi u institucijama. Prema tome, ako je to način na koji insistira Priština, a jeste, onda je to nešto što Beograd u ovoj situaciji nije u stanju da odbija naravno ni kosovski Srbi", rekao je Avramović.

Euronews

Srbi bojkotovali, pa izabrani Albanci

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.567, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz ove četiri opštine.

Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije. 

Atić na čelu Severne Mitrovice

Podsetimo, Erden Atić, koji je na kosovskim izborima 23. aprila izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice, položio je zakletvu u skupštini opštini na koju je prethodno okačena kosovska zastava i to skoro mesec dana kasnije, tačnije 19. maja. U međuvremenu, predstvnici Srpske liste dali su rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM" uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Polaganju zakletve Atića inače, niko od pozvanih predstavnika KFOR-a, Euleksa, OEBS-a, Kancelarije EU u Prištini i ambasada nije prisustvovao. Pripadnici KFOR-a i Euleksa su samo napolju nadgledali bezbednosnu situaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija