Politika

Đorđević: Pošta na KiM radi normalno, najava o ukidanju platnog prometa zlonamerna

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

18:34

Đorđević: Pošta na KiM radi normalno, najava o ukidanju platnog prometa zlonamerna
Zoran Đorđević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je danas za Tanjug da se poslovanje Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji zasad odvija normalno i da veruje da do ukidanja platnog prometa na Kosovu i Metohiji neće doći.  

Najavu da će Priština ukinuti dinar 1. februara na Kosovu i Metohiji Đorđević je ocenio kao zlonamernu i pokušaj prištinskog premijera Aljbina Kurtija da se Srbi isele sa KiM.

"Mislim da je namera kosovskih privremenih vlasti na ovakvu meru tipično zlonamerna i direktno je uperena protiv srpskog naroda na KiM te se vidi želja prištinskih vlasti da Srbi ne budu više na KiM", rekao je Đorđević.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji trenutno boravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koristi svaku priliku da svetski lideri budu upoznati sa situacijom i dodao je da pojedini lideri shvataju težinu ove situacije i da se razmatraju mogućnosti da se ovo reši na pozitivan način i da će biti pozitivne vesti za naše građane na KiM.

"Ja sam duboko uveren da do ukidanja platnog prometa na KiM neće doći, jer mislim da živimo u jednom normalnom svetu, da Srbija danas pokazuje jednu veliku ozbiljnost da se svaka situacija reši na najbolji mogući način, a to pokazuje i angažovanje predsednika", rekao je on.

Naveo je da misli da je u interesu svih, a prvenstveno građana Srbije na KiM, da sve bude normalno, da pošta nastavi da radi, da se ne desi ovo što je, kako je rekao, namera Prištine.

Kada je reč o funkcionisanju Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji, Đorđević kaže da je za sada sve normalno.

"Sve što možete da uradite ovde u bilo kom mestu u Srbiji možete da učinite i na Kosovu i Metohiji. To su ljudi koji su zaposleni u JP 'Pošta Srbije' sa svim pravima, a građani koji žive tamo mogu da obave sve one poslove i usluge koje mogu i na svakom drugom mestu od predavanja paketa, prijema paketa, pisama, finansijskih usluga, prijema finansijskih sredstava, slanja finansijskih sredstava pa do toga recimo kao i pre neki dan čak i apliciranje za vaučere što znači da sve normalno funkcioniše i nadam se da će i posle 1. februara sve ostati isto", rekao je Đorđević.

Tanjug

Na pitanje kako će funkcionisati Pošta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u slučaju ukidanja platnog prometa, Đorđević kaže da se srpski narod i oni koji žive na KiM oslanjaju na Poštu Srbije u slučaju finansijskih transakcija te da veruje da to takve odluke Prištine neće doći.

"Verujem da neće doći do ukidanja platnog prometa, ali mi svakako tražimo načine i alternative jer je naš zadatak da radimo u interesu građana, da pružimo sve ono što ima svaki naš građanin po Ustavu i duboko sam uveren da će pobediti razum i da privremene institucije na KiM i Kurti koji želi da se svi koji nisu Albanci, isele sa Kosova i Metohije i tako dobiju etničku celinu, da se to neće desiti i da će biti prepoznato od strane Evrope i evropskih lidera", naveo je on.

Dodao je i da Srbija ne traži ništa što nije normalno, da traži samo osnovna ljudska prava.

"Mislim da je sasvim normalno da na toj teritoriji na kojoj žive Srbi sve ono što se dešava može da se dešava kao i u svakoj normalnoj zemlji, a to je pravo na život i pravo na sve ono što ima svaki čovek u našoj zemlji", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija