Politika

Opljačkana i demolirana ekspozitura Pošte Srbije kod Kosova Polja: Ukraden novac za isplatu penzija i socijalnih davanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

10:22

Opljačkana i demolirana ekspozitura Pošte Srbije kod Kosova Polja: Ukraden novac za isplatu penzija i socijalnih davanja
Opljačkana i demolirana ekspozitura Pošte Srbije kod Kosova Polja: Ukraden novac za isplatu penzija i socijalnih davanja - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Iz ekspoziture Pošte Srbije u Ugljaru kod Kosova Polja u ranim jutarnjim časovima odneta je kasa sa novcem koji je bio namenjen za isplatu penzija i socijalnih davanja Srbima na Kosovu i Metohiji, rekao je za Euronews predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje, Aleksandar Trajković.

"Odneli su novac koji je namenjen za najugroženije stanovništvo, penzionere i primaoce socijalne pomoći. Ovo je još jedan vid pritiska na nas Srbe da se iselimo odvade“, rekao je Trajković.

U prostorijama pošte, koja se nalazi u istoj zgradi gde i Dom zdravlja, obijena su vrata, isprevrtana dokumenta, demoliran nameštaj.

Policija je izvršila uviđaj i kako su saopštili, istraga je u toku.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Oglasila se i Kancelarija za KiM koja je rekla da je noćašnji incident "direktna posledica Kurtijeve odluke da ukine dinar na KiM i Srbima onemogući svaki vid normalnog života". U sledećem saopštenju Kancelarija za KiM je navela da je kosovska policija privela vozača V.M. i njegovog pratioca V.P, kao i da je potom od upravnice Pošte u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da izjavu.

"Akcija Kurtijeve policije sprovedena je kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave, a sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima. Kurtijevi drumski razbojnici u policijskim uniformama satima su u Peći ispitivali privedene radnike pošte, i očigledno je da je u Prištini doneta odluka da se Srbima do kraja ukinu sva ljudska prava", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da u realnom vremenu informiše relevantne međunarodne činioce o teroru koji se proteklih dana pojačano odvija na Kosovu i Metohiji, i očekuje hitnu i oštru reakciju kako bi se zaustavio pokušaj progona srpskog stanovništva iz pokrajine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Pozivamo naše građane na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije i da izdrže, jer Srbija će pronaći način da im omogući isplatu plata, penzija i socijalnih davanja. Zločinačkom delovanju Aljbina Kurtija, koji na ovaj način ne demonstrira silu, već nervozu i strah zbog popuštanja međunarodne podrške njegovom režimu, staće se na put, a njegova strahovlada se neumitno bliži kraju", zaključuje se u saopštenju.

Pošta je obijena u vreme kada je Centralna banka u Prištini zabranila upotrebu dinara, a Kosovska policija zatvorila jedinu srpsku ambulantu u Prištini, kao i srpske opštine Dragaš, Suva Reka, Orahovac, Prizren, Peć, Istok i Klina. Takođe, juče su pripadnici KFOR-a u Gračanici posetili tamošnji Dom zdravlja, proveravajući koliko je zaposlenih, a kako Euronews Srbija saznaje, upozorili su zaposlene da ukoliko dođe do upada policije, ne pružaju otpor, već da mirno napuste prostorije.

 

Komentari (0)

Srbija