Politika

Reakcije na oslobađajuću presudu u slučaju Ćuruvija, Stejt department: "Tužan dan za novinarstvo u Srbiji"

Komentari

Autor: Tanjuug

03/02/2024

-

11:17

Reakcije na oslobađajuću presudu u slučaju Ćuruvija, Stejt department: "Tužan dan za novinarstvo u Srbiji"
AP/Pedja Milosavljevic - Copyright AP/Pedja Milosavljevic

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji, ocenio je Stejt department.

"Obeshrabrujuće je videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo", naveo je Stejt department u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Dodaje se da Stejt department potvrđuje svoju posvećenost da se okončaju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i poziva globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti za one koji usmeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike.

Reagovale i opozicione partije

OEBS i više novinarskih udruženja i organizacija juče su takođe kritikovali odluku Apelacionog suda.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu poručili su da su ''zatečeni'' presudom Apelacionog suda.

''Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerešen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća. Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za celo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrednosti slobodne medija'', navela je Ribeiro.

Posle objavljivanja presude Apelacionog suda reagovale su i pojedine opozicione stranke.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da odluka Apelacionog suda da Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić budu oslobođeni u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavlja novu potvrdu da se, kako se navodi, "ceo državni aparat i sve grane vlasti koriste za odbranu režima Slobodana Miloševića".

PSG tvrdi da se režim koji je sada na vlasti ne razlikuje ni po čemu od režima iz devedesetih i da zbog toga, kako se navodi, "sva ubistva novinara iz tog perioda ostaju do daljnjeg nerešena".

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) smatra da oslobađajuća presuda Apelacionog suda ubicama Slavka Ćuruvije predstavlja zeleno svetlo za nova politička ubistva u Srbiji, kada se vlasti primakne kraj.

"Oni koji su okrvavili ruke na Vaskrs ne mogu biti nevini ni pred Bogom, ni pred ljudima. Ovakva presuda Apelacionog suda je dokaz da u Srbiji ne postoji nijedna nezavisna institucija", naveo je predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Demokratska stranka (DS) zatražila je od državnog tužilaštva da iskoristi sve pravne i druge mogućnosti da ospori zakonitost i legitimitet odluke Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica okrivljenih za ubistvo Ćuruvije.

"Odluka Apelacionog suda je bila očekivana zato što je ceo postupak od početka vođen tako da okrivljeni budu oslobođeni, što je postajalo sve očiglednije kako je vreme odmicalo, ali se ni tužilaštvo ni javnost ne smeju pomiriti sa oslobađajućim presudom", smatra DS.

DS ističe da od prvog dana nema nikakvu dilemu da je Ćuruvija ubijen po nalogu iz vrha tadašnje vlasti, a da su organizatori i izvršioci u to vreme bili na istaknutim mestima u bezbednosnim strukturama.

DS navodi da su to potvrdili i svi kasnije prikupljeni dokazi i dodaje da će nalogodavce, organizatore i izvršioce ubistva Ćuruvije morati da pravdi privede sledeća demokratska vlast.

Brnabić: Nastavićemo da tražimo pravdu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne može da komentariše sudsku presudu o oslobađanju optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ali da joj je, kako je rekla, beskrajno žao zbog toga i da će ne kao premijerka, već kao građanka Srbije nastaviti da traži pravdu.

Istakla je, takođe, da vlast u Srbiji nema nikakav uticaj na sudstvo, ali da će nastaviti da traži pravdu i da insistira da se nađe ko je bio nalogodavac, a ko ubica Slavka Ćuruvije.

"Branka Prpa je bila svedok odbrane u ovom procesu i ona je rekla 'ne, nisu ovo ubice'. Kako mislite da ima neki sudija da nakon toga kaže da jesu. Prpa je bila jedini očevidac", rekla je premijerka za TV Prva.

Navela je, takođe, da želi da podseti, kako je rekla, sve dušebrižnike koji danas ponovo krive Aleksandra Vučića, da je suđenje povodom ubistva Slavka Ćuruvije počelo 2015. godine, kada je Vučić bio premijer i zapitala zašto ranije vlasti nisu uradile ništa da otkriju Ćuruvijine ubice.

"Zar to tada nije bilo lakše, kada je od ubistva bilo prošlo manje vremena. Imali su sve mehanizme u rukama i nisu pokrenuli nikakav postupak. Mi nemamo nikakav uticaj na sudstvo i pravosuđe u Srbiji jer su oni nezavisni, a one koji će danas da kažu da je pravosudje naše i da ga mi kontrolišemo želim da podsetim na samo jedan tvit da se vidi kako dijametralne stavove iznose", rekla je ona.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

U odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Apelacioni sud je našao da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, objavljeno je u petak na sajtu tog suda.
 

Komentari (0)

Srbija