Politika

Srpska lista: Kurtijeva "oluja" bez ispaljenog metka, odgovorne zemlje Kvinte

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/02/2024

-

14:15

Srpska lista: Kurtijeva "oluja" bez ispaljenog metka, odgovorne zemlje Kvinte
Srpska lista: Kurtijeva "oluja" bez ispaljenog metka, odgovorne zemlje Kvinte - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji i upadi policije u srpske institucije znači progon Srba sa vekovnih ognjišta, rečeno je danas na Konferenciji za medije Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srpske liste je istakao da, ukoliko dođe do egzodusa Srba odgovornost, osim Aljbina Kurtija, snosi međunarodna zajednica i zemlje Kvinte.

"Ovo je Kurtijeva 'oluja' za Srbe, a bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice“, rekao je Elek na pres konferenciji Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Naveo je da je isključivo međunarodna zajednica odgovorna, odnosno zemlje Kvinte, za poteze koje bez konsekvenci vuče premijer tzv. Kosova.

Euronews/Anđelka Ćup

 

On je najavio da će Srpska lista, nakon ovih poteza Prištine, uputiti zvanično pismo zemljama Kvinte i ocenio da će oni postati "direktni saučesnici" ukoliko dođe do srpskog egzodusa iz pokrajine.

"Biću izuzetno direktan da vam kažem da je isključivo međunarodna zajednica i zemlje Kvinte, koje su odgovorne za multietničnost ovde na teritoriji Kosova i Metohije, da će oni biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije," rekao je Elek.

On je podsetio da je Srpska lista imala više razgovora sa svim međunarodnim zvaničnicima, uključujući ambasadore zemalja Kvinte, predstavnike Unmika i Euleksa, i da im je uvek napominjala da je krajnji cilj vlade u Prištini etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

"Zadnji razgovor smo imali sa ambasadorom SAD u Prištini gde smo izrazili sve naše bojazni koje proizilaze iz ovakve odluke. Mogu reći da smo razgovarali i o drugim temama, pre svega jedna od tema je bila da je niz naših sugrađana uhapšen neosnovano, a onda smo razgovarali i o upadima u naše institucije kao i o odluci o ukidanju dinara. Naišli smo na razumevanje, saglasni smo sa mnogim pitanjima, i sam ambasador je saglasan da je ovo izuzetno opasan potez", istakao je Elek.

Euronews/Anđelka Ćup

 

On je istakao da su ugroženi svi koji imaju primanja iz Republike Srbije, penzioneri, korisnici socijalnih davanja, studente i drugi, odnosno oko 100.000 Srba na KiM.

Naglasio je da ukidanje dinara i platnog prometa stavlja Srbe u nepodnošljiv položaj i predstavlja uvod u totalni egzodus srpskog naroda.

"Ovo je uvod u totalni egzodus srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije,  to uopšte nije slučajan rezultat, to su unapred pripremljeni potezi vlade Aljbina Kurtija i mi dobro prepoznajemo njegov rukopis u ovoj odluci. Treba jasno razumeti da se ovom odlukom ukidaju srpske institucije koje se staraju o obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj pomoći i ekonomiji, što u prevodu znači da se ukida život Srba ovde na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Elek.
 

Komentari (0)

Srbija