Politika

Nekadašnji ambasador pri UN : Ako se Srbija pozove na član 35 Povelje UN doći će do sednice o Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2024

-

21:45

Nekadašnji ambasador pri UN : Ako se Srbija pozove na član 35 Povelje UN doći će do sednice o Kosovu
Nekadašnji ambasador pri UN : Ako se Srbija pozove na član 35 Povelje UN doći će do sednice o Kosovu - Copyright Tanjug/Zoran Colić

veličina teksta

Aa Aa

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković objasnio je da će, ako Srbija podnese zahtev za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na KiM, pozivajući se član 35 Povelje UN, do nje sigurno i doći.

Branković je za Tanjug istakao da Srbija pravo na zahtev ima na osnovu člana 35, koji je u vezi sa članom 34 koji predviđa da Savet bezbednosti može da krene da razmatra svaki spor, neusaglašenost i opasnost koja preti da ugrozi mir i međunarodnu bezbednost.

"Potrebno je samo da se pokrene incijativa od strane članica i da je potom predsednik Saveta bezbednosti i formalno sazove", rekao je on i dodao da Srbija ranije nije zahtevala sednicu na bazi 35 člana povelje, nego zbog ranijih događaja na teritoriji Kosova i Metohije.

On je pojasnio da zahtev Srbije, čije je podnošenje najavio predsenik Srbije Aleksandar Vučić u petak, dolazi do predsednika Saveta bezbednosti i da ga on potom stavlja na dnevni red za sednicu.

"Za usvajanje predloga potrebno je devet pozitivnih glasova, ali nema prava veta jer je to proceduralno pitanje. Tako da, mi zasad možemo da računamo na dva, Kinu i Rusiju, i treba nam još sedam", rekao je Branković.

On je ocenio da će na države članice koje su priznale tzv. Kosovo biti izvršen veliki pritisak da glasaju protiv tog predloga.

Diplomata je dodao i da na rezultat glasanja mogu da utiču konsultacije među delegacijama, koje su uobičajene u ovakvim procesima.

"Konsultacije ne obavljaju se u potkovici. U potkovicu se dođe kad je nešto finalizirano. Postoji jedna velika sala, upravo za konsultacije, za korigovanje raznih predloga, rezolucija", rekao je on i dodao da je važno i šta će to biti predmet glasanja - saopštenje predsednika, saopštenje Saveta bezbednosti ili neka vrsta rezolucije.

Branković je na pitanje novinara da li bi Srbiji mogao da bude "vetar u leđa" to što su tri zemlje Kvinte članice Saveta bezbednosti, rekao da mi zapravo pokrećemo ono što su nam predstavnici ovog saveza koji čini pet zemalja i tražili. "Mi smo ti koji formalno pokrećemo to u Savetu bezbednosti, tako da bi Kvinta, odnosno tri stalne članice, morale na neki način da ne dezavujišu same sebe", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija