Politika

Starović: Američke osude Prištine bez mera prinude ostaće bez efekta

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

13:08

Starović: Američke osude Prištine bez mera prinude ostaće bez efekta
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović ocenio je da će zahtevi i snažne osude SAD upućeni Prištini zbog najnovijih jednostranih mera privremenih prištinskih institucija ostati bez efekta ako ne budu praćeni konkretnim merama prinude.

Starović je na platformi X pozdravio osude koje su Stejt departmenta i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer uputili premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju zbog nedavnih postupaka koji imaju direktan i negativan efekat na celu srpsku zajednicu.

"Međutim, ako ovi zahtevi za hitnom deeskalacijom ne budu praćeni konkretnim merama prinude, oni će ostati uzaludni, ozbiljno narušavajući kredibilitet Vašingtona u celom regionu", istakao je Starović.

Starović je istakao da, iako Srbija i SAD nisu saglasne u vezi sa statusom KiM i drugim političkim pitanjima koja iz toga proističu, veruje da Vašington ostaje čvrst u obezbeđivanju mira i stabilnosti na Balkanu i da neće dozvoliti da se dešava humanitarna katastrofa pred očima međunarodne zajednice.

"Ako postoji međunarodni akter sa dovoljnim uticajem na Kosovu, to su SAD. To smo videli u brojnim prilikama. Sada je vreme za akciju", poručio je Starović u reagovanju na Hovenijerovu izjavu.

Hovenijer je rekao sinoć da je Vlada SAD duboko zabrinuta zbog nedavnih postupaka Prištine koji imaju direktan i negativan efekat na Srbe i druge manjinske zajednice na KiM. Hovenijer je na platformi X naveo da te akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i da se kao posledica toga ograničavaju mogućnosti SAD da budu efikasan zagovornik tzv Kosova na međunarodnoj sceni.

Komentari (0)

Srbija