Politika

Raseljeni Srbi sa KiM za ponedeljak najavili tročasovnu blokadu saobraćajnice u mestu Rudare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

18:10

Raseljeni Srbi sa KiM za ponedeljak najavili tročasovnu blokadu saobraćajnice u mestu Rudare
Raseljeni Srbi sa KiM za ponedeljak najavili tročasovnu blokadu saobraćajnice u mestu Rudare - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Raseljeni Srbi sa KiM blokiraće u ponedeljak, 5. februara, u mestu Rudare putnički saobraćaj u trajanju od 12 do 15 časova svim vozilima koje voze Albanci preko Merdara, prema Kuršumliji, Nišu, Beogradu i dalje prema Subotici, saopštilo je Udruženje raseljenih Srba sa Kosova i Metohije sa sedištem u Kuršumliji.

Kako se navodi, blokada saobraćajnice biće srpovedena zbog "terora nad Srbima i nealbanskom življu na Kosovu i Metohiji u poslednje vreme, a koje može da dovede do nesagledivih posledica po stanovnike koji žive na KiM".

"Politika koju vodi Kurti najviše će naškoditi poštenom narodu na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnu pripadnost. Blokada puta će biti svakog ponedeljka u trajanju od tri sata i to do prestanka svakodnevnog terora nad našim narodom na Kosovu i Metohiji. Teror koji preživljava srpski i ostali nealbanski narod, postao je nepodnošljiv i vrlo je blizu sukoba sa nesagledivim posledicama", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja tvrde da raseljeni Srbi čekaju 25 godina da se vrate svojim kućama, obnove vekovna ognjišta i započnu novi život sa komšijama Albancima koji nisu vršili zločine.

"Iz svega navedenog molimo i zahtevamo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra inostranih poslova Ivice Dačića i ostalih članova Vlade Srbije da hitno upute dopis svim relevantnim međunarodnim organizacijama, da hitno zaustave teror i hapšenje nevinih Srba (samo zato što su Srbi) i uspostave dugotrajni mir u južnoj srpskoj pokrajini koja je bila večita majka i Srbima i Albancima. Tražimo da se po dogovoru na Kosovu i Metohiji hitno vrati hiljadu vojnika, kako je to potpisano u Kumanovu i po Rezoluciji 1244 i svi raseljeni svojim kućama koje će finansirati Vlada Kosova i nadležni koji su garantovali da će KFOR i Evropska Unija održati mir na Kosovu i Metohiji po svaku cenu".

Raseljeni Srbi sa KiM, takođe, mole Vladu Srbije i odgovorne međunarodne organizacije da ovo shvate najozbiljnije, jer "zulum koji trpi srpski narod na Kosovu i Metohiji mora da stane i to pod hitno".

"Uporedite samo kako žive Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a kako Srbi širom Kosova i Metohije i biće vam sve jasno dokle vodi ova politika, a vodi do neizbežnog novog rata, koji najmanje žele i Srbi i Albanci", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija