Aktuelno

Kosovska policija upala u zgrade Privremenog organa opština Peć, Istok i Klina, oglasila se Kancelarija za KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

12:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija je jutros upala u prostorije privremenih organa opštine Peć i Istok, u Goraždevcu i Osojanu, potvrdio je za Euronews Srbija urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

U Goraždevcu su policajci skinuli i srpsku zastavu sa zgrade privremenog organa opštine Peć, a više od pola sata su pretresali i novinare Radio Goraždevca.

"Kažu da smo im bili sumnjivi. Držali su nas, pretresali automobil, a prethodno su nam i oduzeli ključeve, ne dozvolivši da izađemo sa parkinga ispred radija", kaže Dimitrijević.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, u Osojanu je policija, osim u prostorije privremenog organa, ušla i u tamošnju ambulantu, a dežuraju i ispred seoske apoteke koja je trenutno zaključana.

Deca su iz škole i vrtića puštena kući.

Goraždevac je najveće selo u opštini Peć, dok je Osojane najveće povratničko selo u opštini Istok. Pre nekoliko dana, kosovska policija je zatvorila privremene organe opština Dragaš, Suva Reka, Prizren i Orahovac.

Oglasila se Kancelarija za KiM

Današnji upad naoružanih pripadnika kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Kurtijevi specijalci zatvorili su srpske opštine u Metohiji, koje su tokom sukoba 1999, a potom i tokom Pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćene od Srba. Teškom mukom, Srbi su se u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a danas ih Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da su tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i Domovi zdravlja, ambulante i apoteke.

"Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koju nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela", zaključuje se u saoštenju Kancelarije za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija