Politika

Stejt department o ukidanju dinara na KiM: SAD razočarane i protiv odluke Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2024

-

19:41

Stejt department o ukidanju dinara na KiM: SAD razočarane i protiv odluke Prištine
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su duboko razočarane i protive se trenutnim planovima Kosova da nastavi sa sprovođenjem odluke o zabrani korišćenja stranih valuta, uključujući i srpskog dinara, saopštio je portparol Stejt departmenta.

Kako se dalje navodi u saopštenju, oni pozivaju da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne sprovedu zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, a stanovništvo bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicija odvijati.

"Odluka je objavljena bez adekvatne pripreme i konsultacija. Zatražili smo od kosovskih vlasti da objasne koji trenutni problem namerava da reši ova uredba i da li je potrebna hitnost. Nismo čuli adekvatan odgovor. Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ova akcija je takođe u suprotnosti sa opredeljenjem Kosova da se kroz dijalog koji vodi EU reše pitanja koja utiču na srpsku manjinsku zajednicu.

"Dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, saslušanje perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni", piše u saoptešnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija