Politika

Kurti: Političari ne pregovaraju o donošenju odluka nezavisnih institucija

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

14:44

Kurti: Političari ne pregovaraju o donošenju odluka nezavisnih institucija
Kurti: Političari ne pregovaraju o donošenju odluka nezavisnih institucija - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da političari ne mogu da pregovaraju o donošenju odluka nezavisnih institucija.

On je na konferenciji za novinare, povodom uredbe Centralne banke u Prištini, koja je danas stupila na snagu i kojom se zabranjuje upotreba dinara, kao i zahteva EU u vezi tog pitanja, rekao da je CB nezavisna institucija i da kao takva ne može da bude "nadjačana" od strane političara, prenosi Ekonomija onlajn.

"CBK je nezavisna institucija Kosova, političari ne mogu da preklapaju nezavisne institucije države, jer na taj način gubimo karakter demokratske republike", rekao je Kurti.

Podsetimo, ovim povodom oglasila se danas i Evropska unija, te su u saopštenju naveli da su zabrinuti zbog posledica koje bi uredba Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom pokrajine.

EU apeluje na Prištinu da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji koordinira Brisel.

U saopštenju u kome se se navodi da je EU obaveštena o uredbi Centralne banke takozvanog Kosova, koja danas treba da stupi na snagu, napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija