Politika

Odalović: Hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN treba da traže članice, jer Priština krši njihovu rezoluciju

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

10:59

Odalović: Hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN treba da traže članice, jer Priština krši njihovu rezoluciju
Veljko Odalović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da sednicu Saveta bezbednosti UN ne bi Srbija trebalo da traži, već same njegove članice pošto Priština krši i obesmišljava rezoluciju SB UN.

"Da je sreća, ne bi trebalo da mi, u ovakvoj situaciji i stanju koje je trenutno na Kosovu i Metohiji, pozivamo Savet bezbednosti ili da mi tražimo sednicu. Oni bi morali da je sazovu sami. Njihova se rezolucija krši. Njihov dokument je u stvari nešto što se obesmišljava. Time se obesmišljavaju i oni", rekao je Odalović za TV Pink.

Odalović je to rekao povodom hitnog zasedanja Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama koje će Srbija tražiti zbog situacije na KiM i dodao da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti želi da reši situaciju na KiM silom.

"Problem za Kurtija je što je on sila uz pomoć onih koji ga podržavaju, a ta sila nije realna. On želi da izgradi svoje pozicije, da on sada dovede sve pred svršen čin, da on ovlada nekim oblastima koje treba da budu tek predmet pregovora, odnosno dijaloga", naveo je Odalović.

Prema rečima Odalovića, Kurti radi nešto što mu se dozvoljava, a dozvoljavaju mu to oni koji bi trebalo da ga spreče.

"Šta zapadne zemlje rade da bi sprečile ovo, mi smo to najbolje videli kada su bili izbori na severu KiM. Oni su izbore gde je izašlo oko 1.500 birača od 45.000 upisanih proglasili legitimnim", naglasio je Odalović govoreći o aprilskim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija.

Odalović je naveo da će se navršiti godinu dana od kada je počeo institucionalni teror nad Srbima na severu KiM od strane Albanaca koji su kroz izbore postavljeni u institucije.

"Evo šta imamo danas, proći će godinu dana od tada da mi imamo zatečeno stanje da je institucionalni teror na severu KiM uspostavljen kroz institucije koje su instalirane nakon izbora na severu KiM", ukazao je Odalović.

Komentari (0)

Srbija