Politika

U toku uslagašavanje evroposlanika o rezoluciji u Srbiji: Šta stoji u predlogu koji se trenutno razmatra?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

14:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Strazburu je počelo prvo februarsko plenarno zasedanje Evropskog parlamenta. Na dnevnom redu su brojne teme, a jedna od njih biće i glasanje o rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora, koje je najavljeno za četvrtak, 8. februar. Rezolucija je još u izradi, a dopisnica Euronews Srbija javlja da bi ona trebalo da bude potpuno usaglašena u sredu uveče.

Kako napominje, trenutno ključne političke grupacije izrađuju svoje verzije i predloge o tome kako bi rezolucija trebalo da izgleda, a onda se traži kompromis za finalni tekst. Euronews Srbija je imao uvid u jedan od nacrta rezolucije o kojem će se još razgovarati.

U njemu se, kako navodi dopisnica Euronews Srbija, poziva na nezavisnu međunarodnu istragu koju bi izveli međunarodni pravni stručnjaci i institucije, naročito kada je reč o izbornom procesu u Beogradu. Takođe se traži od Evropske komisije da pokrene inicijativu da se u Srbiju pošalje ekspertska misija koja bi trebalo da proceni situaciju u vezi sa izbornim i postizbornim razvojem. Srpske vlasti se pozivaju da omoguće institucionalna rešenja da se prevaziđu trenutni problemi.

Ova verzija nacrta rezolucije ima 28 tačaka. Kada bude dogovoren finalni tekst, o njemu neće biti debate, već je predviđeno samo da evroposlanici glasaju o tome. Ukoliko rezolucija bude usvojena, ona neće imati obavezujući karakter.

Klačar: Rezoluciju ne treba ni preceniti ni potceniti

Bojan Klačar iz CESID-a je rekao za Euronews Srbija da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, bez obzira na to što će vladajuća koalicija minimizirati njen značaj, ali je dodao da, s druge strane, taj dokument ne može da ima politički značaj koji mu pridaje opozicija.

"Iz ugla Srbije značaj ovakvih rezolucija ne treba ni potceniti, ni preceniti", naveo je Klačar za Euronews Srbija.

On očekuje da rezolucija bude "oštra", kritična i u tonu one diskusije koja je pre nekoliko nedelja održana u Evropskom parlamentu, kada se govorilo o izborima u Srbiji. Napominje da će rezoluciju Evropska komisija svkako uzeti u obzir, ali dodaje da će Evropski parlament vrlo brzo biti promenjen.

"Imaćemo dakle i drugačiju strukturu tog parlamenta, imaćemo verovatno i drugačije poslanike u i vrlo je verovatno da će se na jesen zapravo morati da se pravi nekakva nova raspodela karata. Samim tim će i uticaj Evropskog parlamenta biti u velikoj meri zavisan od toga kako će izgledati njegova struktura posle evropskih izbora", dodao je Klačar.

Komentari (0)

Srbija