Politika

Konstituisan pokrajinski parlament: Verifikovani mandati bez prisustva poslanika sa liste Srbija protiv nasilja

Komentari

Autor: Tanjug, 021.rs

09/02/2024

-

11:47

Konstituisan pokrajinski parlament: Verifikovani mandati bez prisustva poslanika sa liste Srbija protiv nasilja
Konstituisan pokrajinski parlament: Verifikovani mandati bez prisustva poslanika sa liste Srbija protiv nasilja - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Vojvodine na današnjoj sedici potvrdila je mandate svih 120 poslanika čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Najviše mandata na osnovu izbora održanih 17. decembra - 66 ima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Sednicom je predsedavao najstariji poslanik Miroslav Španović. Na početku sednice izabrana je Komisija za potvrđivanje mandata poslanika, a potom je određena pauza zbog sednice Komisije koja je u međuvremenu utvrdila izveštaj o potvrđivanju mandata poslanika.

Izveštaj Verifikacione komisije usvojen je bez prisustva najveće opozicione liste Srbija protiv nasilja u skupštinskoj sali. Četiri poslanika sa ove liste, iz Demokratske stranke i stranke Zajedno, nisu ni došli na današnju sednicu, javlja 021.

Verifikaciona komisija je usvojila izveštaj sa 80 glasova za usvajanje.

Kako su predstavnici SPN naveli na pres konferenciji pre sednice, oni neće prihvatiti ni mesto potpredsednika skupštine, jer smatraju da su izbori bili nelegitimni.

Osim potvrđivanja mandata poslanika, na dnevnom redu sednice je i obrazovanje poslaničkih grupa, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara. 

Na sednici nije bilo reči o tome ko će biti izabran za predsedavajućeg skupštine i pokrajinskog premijera.

Prvi na listi "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", Damir Zobenica rekao je posle sednice da su još uvek u toku pregovori Srpske napredne stranke sa starim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije i Savezom vojvođanskih Mađara, kao i nekim drugim listama, te da će tek kasnije biti odlučeno ko će predsedavati Skupštinom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija