Politika

Brnabić na proslavi Kineske nove godine zahvalila Kini povodom stava o KiM

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

19:12

Brnabić na proslavi Kineske nove godine zahvalila Kini povodom stava o KiM
Brnabić na proslavi Kineske nove godine zahvalila Kini povodom stava o KiM - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom proslave Kineske nove godine u Beogradu, da je zahvalna Kini na čvrstom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci u UN.

Vatrometom i karnevalskom paradom u Beogradu, kojima su prisustvovali predsednica Vlade Srbije i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, danas je svečano obeležen doček Kineske nove godine.

Svečanost, praćena odbrojavanjem na Kuli Beograd otpočela je u 17 časova po srpskom vremenu, kada je u Pekingu sat otkucao ponoć.

Ana Brnabić je tim povodom izjavila je da bi joj bila izuzetna čast i velika radost ako bismo tokom ove godine ponovo mogli da ugostimo kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiji.

"Želim da ponovim zahvalnost Kini i njenom rukovodstvu na čvrstom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, što se ogleda i u podršci koju nam vaša zemlja pruža i u međunarodnim organizacijama, posebno u UN. To će Srbija večno ceniti", rekla je Brnabić.

Kako je navela, mi smo ponosni na to što je Kina postala jedan od najznačajnijih partnera u ekonomskom razvoju Srbije - naš izvoz u Kinu, kako kaže, tokom poslednjih 10 godina, povećan je čak 140 puta.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da doček kineske Nove godine, kao Badnje veče u Srbiji, ima poseban značaj u kineskoj kulturi i tradiciji.

"U ovom trenutku, Kina je puna radosti i mira, a svaka porodica se okuplja za novogodišnju večeru. U društvu srpskih prijatelja i kineske dijaspore je i osoblje naše ambasade, koje, iako hiljadama kilometara udaljeno od Kine, oseća toplinu svoje otadžbine. To još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici", naveo je ambasador.

Događaju je prisustvovao i član Privremenog organa grada Beograda Nikola Nikodijević. U Srbiji, svečano obeležavanje Kineske nove godine i prelazak u "Godinu zmaja" organizuju Vlada Republike Srbije, Ambasada Narodne Republike Кine u Srbiji i Institut za pojas i put.

Proslava je počela 29. januara u Nišu, a potom je obeležena i u Novom Sadu i Smederevu. Svečanosti se završavaju 19. februara kada je zakazan koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija