Politika

Brnabić: Kurti je stvorio nepodnošljive uslove za život srpskog naroda

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

22:09

Brnabić: Kurti je stvorio nepodnošljive uslove za život srpskog naroda
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će čitav svet na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija čuti u kakvim uslovima živi srpski narod na KiM kao i da je premijer privremenih prištinskih institucija Ajlbin Kurti stvorio nepodnošljive uslove za život srpskog naroda.

Na pitanje ko bi na sednici mogao da podrži Beograd rekla da to ko će podržati odnosno ko neće podržati, može već unapred da se očekuje.

"Oni koji su priznavači i oni koji su negde i proponenti kosovske tzv. nezavisnosti, svakako neće promeniti svoje mišljenje", rekla je Brnabić za TV Pink.

Navela je da je sednica SBUN važnija od svih do sada zbog čega je pozvala sve građane Srbije da pažljivo slušaju predsednika Vučića.

"To je zato što će predsednik po prvi put ikada koristiti određene izraze i termine koji će u međunarodnom javnom pravu, po konvencijama potpuno tačno, precizno definisati koliko je teška pozicija srpskog naroda na KiM, koliko je opasna", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li je Beograd dobijanjem saglasnosti Zapada da sednica SB UN bude otvorena za javnost ostvario diplomatsku pobedu, Brnabić je navela da je Srbija pokazala da uživa neverovatan kredibilitet.

"Mnogi su mislili da verovatno neće ni doći do te sednice Saveta bezbednosti, da ona neće ni biti zakazana, a u stvari je od trenutka kada smo mi predali zahtev za sednicu SB, nakon 13 sati je ona odobrena", rekla je ona.

Navela je da je bila diplomatska borba oko toga da li će sednica biti zatvorena ili otvorena za javnost.

"Nama je bilo izuzetno važno, jeste nam izuzetno važno da bude otvorena za javnost, da bi zaista čitav svet koji će pratiti večerašnju sednicu SB čuo u kakvim uslovima živi naš narod na KiM, kakvi su neuslovi za život i koliko je Ajlbin Kurti sa čitavom svojom administracijom napravio nepodnošljive uslove za život srpskog naroda", rekla je ona.

Dodala je i da će predsednik Vučić koristiti jednostavan rečnik, nebiroktatski i da mu je izuzetno važno da priča o ljudima i narodu na KiM i da se bori za njih.

Na pitanje da li Beograd ima rešenje za zabranu ulaza vozilu koje je transportovalo novac za isplatu penzija i ostalih primanja Srbima, Brnabić je naglasila da će Srbija uvek naći rešenje da pomogne vom narodu. 

"Ja ću ponoviti samo ono što je rekao predsednik Vučić. Mi ćemo uvek naći način da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji, da budemo tu za naš narod na Kosovu i Metohiji i da svakako obezbedimo da oni dobiju novac koje njihova država njima daje", rekla je Brnabić.

Kako je objasnila Brnabić, brzo zakazivanje sednice Saveta Bezbednosti pokazuje vizionarsko liderstvo Vučića.

"Različiti politički analitičari, eksperti, ko sve ne, koga vole da zovu Šolakovi mediji, koliko puta su kritikovali Aleksandra Vučića i govorili da je slabost Beograda što ne sazivamo ili ne tražimo Sednicu Saveta Bezbednosti i jedne nacije. I sada je on ponovo pokazao da je bio pametni, da je više video", ocenila je Brnavić.

Brnabić je istakla da je ovom trenutku najvažnije da Srbija nije propustila priliku da zakaže Savet bezbednosti.

"Druga stvar je i ovako brzo sazivanje sednica Saveta bezbednosti u stvari pokazatelj da i oni koji jesu priznali tu nezavisnost da znaju koliko je teška situacija i koliko Aljbin Kurti krši apsolutno sva ljudska prava Srba na Kosovu", istakla je Brnabić.

Na pitanje kome bi odgovaralo da je sednica ostala zatvorena za javnost, Brnabić je ukazala da bi odgovaralo onima koji su napravili tu lažnu državu.

"Svima onima koji su napravili tu lažnu državu, tu lažnu tvorevinu, koji su svakako videli, a sada kad je Albin Kurti na čelu privremenih institucija u Prištini najviše, videli da je to debakl i koji ne žele da se o tom debaklu priča i koji ne žele da čitav svet vidi da ono što su oni napravili", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da bi građani Srbije večeras trebali da budu ujedinjeni jer je Sednica bezbednosti nacionalno pitanje.

"Najveći broj naših građana, čitavog našeg naroda gde god on žive, većeras su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz Srbiju, uz srpski narod na Kosovu i Metohiji, uz međunarodno pravo i pravdu. I verujem da se raduju, verujem da negde istrepe, pravo da vam kažem, to je toliko teška sednica koja je pred nama, toliko je to težak zadatak za predsednika Aleksandra Vučića", istakla je Brnabić.

Prema rečima Brnabić, Vučić se spremao čitavo veče za sednicu Saveta bezbednosti.

"To je i fizički mnogo napora, ali svakako mentalno, psihički i emotivno, i zaista želim da kažem da je čitava Srbija uz njega i čitav naš narod, gde god on živi, a pre svega naš narod na Kosovu i Metohiji", zaključila je ona.

 

Komentari (0)

Srbija