Politika

Predsednik Srpske liste: Srbi poslali poruku da su protiv odluka Prištine, prvenstveno o ukidanju dinara

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

08:38

Predsednik Srpske liste: Srbi poslali poruku da su protiv odluka Prištine, prvenstveno o ukidanju dinara
Predsednik Srpske liste: Srbi poslali poruku da su protiv odluka Prištine, prvenstveno o ukidanju dinara - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je danas da su Srbi na opštenarodnom skupu održanom juče u Kosovskoj Mitrovici poslali poruku da su apsolutno protiv svih odluka vlasti privremenih institucija u Prištini, a prvenstveno protiv odluke o ukidanju dinara i platnog prometa u dinarima na teritoriji Kosova i Metohije.

"Ovakva odluka vlasti u Prištini dovodi Srbe gotovo u potpuno nepodnošljiv položaj. Cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegove vlade jeste da se potpuno isele Srbi sa teritorije KIM i da nastupi potpuni egzodus Srba sa ovih prostora", rekao je Elek za RTS. 

Istakao je da su Srbi pokazali juče šta misle o toj odluci i naveo da je na skupu bilo prisutno između 6.000 i 7.000 Srba, što južno što severno od reke Ibar. 

Prema njegovim rečima, prisutan je bio i veliki broj studenata, penzionera, invalida, medicinskih i zdravstvenih radnici, kao i primaoca socijalnih davanja.

Elek je podsetio da su sve odluke Kurtija i njegove vlade bile uperene direktno protiv Srba i srpskog naroda na KiM. 

"Zabrana vakcinacije za vreme kovid pandemije. Zabrana svih sportskih događaja na teritoriji KiM na kojima učestvuju bilo kakve sportske ekipe iz uže Srbije. Zabrana svih kulturnih manifestacija i zabrana uvoza dnevne i nedeljne štampe i zabrana uvoza udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje kao i za fakultete. Zabrana uvoza srpske robe i hrane, tako da nam je nametnuto da jedemo i koristimo hranu iz Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore ili nekih država u okruženju", podsetio je predsednik Srpske liste. 

Elek je rekao da narod na KiM očekuje adekvatnu reakciju međunarodne zajednice koja je garant sprovođenja svih sporazuma potpisanih u Briselu.

"Međunarodna zajednica je garant multietničnosti na KIM, koje ima, nažalost, sve manje, zahvaljujući njihovoj indiferentnosti i neadekvatnom pritisku na vlasti u Prištini. Očekujemo mnogo oštriju reakciju zemalja Kvinte i međunarodne zajednice na vlasti u Prištini i da pokušaju da urazume vlasti u Prištini, da oni odustanu od ovakvih odluka koje su doneli i da nam omoguće život dostojan čoveka na ovim prostorima", naglasio je Elek.

On je istakao da ohrabruju izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "koji je decidno, jasno i glasno rekao da novca u Srbiji za sva davanja i sva primanja na teritoriji KiM ima dovoljno, i da će se država maksimalno potruditi da iznađe rešenje kroz dijalog sa takozvanim vlastima u Prištini kako bismo sva ta primanja dobili na vreme".

Elek je konstatovao da još uvek nema nikakvog odgovora na uspešno sprovedene peticije o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM kojima je narod rekao šta misli. Objašnjavajući kako danas izgleda život na KiM, Elek je rekao da Srbi žive u getu.

"To je militarizovana zona, naročito na severu KiM, na kojoj imate prisustvo nenormalnog broja policajaca sa dugim cevima, koji svaki dan maltretiraju Srbe, zaustavljaju sanitetska vozila, pretresaju medicinske radnike, upadaju u zdravstvene institucije", rekao je Elek.
Dodao je da ga posebno brine to da se sve ovo dešava pred očima međunarodne zajednice, pred očima EULEX-a, KFOR-a i UNMIK-a, koji su garant mira i bezbednosti na ovim prostorima. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija