Politika

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu: Na Kosovu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

13:31

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu: Na Kosovu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje
Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu: Na Kosovu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas sve strane na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija, istovremeno istakavši značaj procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i naglasio da ohrabruje obe strane da se u dobroj veri uključe u pregovarački proces.

On je ocenio da su u poslednje vreme prisutne pojačane tenzije na Kosovu i drugim delovima Zapadnog Balkana i podsetio da je pred Božić posetio region.

"Moja glavna poruka je da sve strane treba da se uzdrže od zapaljive retorike i postupaka koji bi mogli dodatno da eskaliraju tenzije u regionu", rekao je Stoltenberg.

Kako je dodao, zbog dešavanja na Kosovu prošle godine, NATO je povećao prisustvo na Kosovu.

"Kao rezultat napada i nasilja koje smo videli na Kosovu u poslednjih godinu dana, Nato je pojačao svoje prisustvo. Tamo je i Kfor. Tu smo da osiguramo mirno i bezbedno okruženje za sve zajednice. Dodali smo hiljade dodatnih vojnika kako bismo ispunili mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija", zaključio je Stoltelberg.

"Očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu ove godine"

Osamnaest, od ukupno 31 članice NATO-a, postići će cilj potrošnje od dva odsto domaćeg bruto proizvoda za odbranu u 2024. godini, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu ove godine", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu i dodao da to znači da će evropske članice Alijanse uložiti ukupno 380 milijardi dolara.

Potparol nemačkog Ministarstva odbrane saopštio je danas da će ta zemlja ove godine ispuniti cilj od dva odsto po prvi put od kraja Hladnog rata, kako se ulaganje u odbranu povećalo od ruske invazije Ukrajine 2022. 

Nemačka vlada izdvaja 71,8 milijardi evra za troškove odbrane u tekućoj godini kroz redovne i posebne budžetske izdatke, prenosi Rojters.

Prethodne godine, prema procenama NATO-a, 11 zemalja je ispunilo taj cilj, i to je uključivalo Poljsku, SAD, Grčku, Estoniju, Litvaniju, Finsku, Rumuniju, Mađarsku, Letoniju, Britaniju i Slovačku.
Nove procene NATO-a za 2024. godinu dolaze nakon komentara bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da Vašington možda neće stati u odbranu saveznika koji ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Komentari (0)

Srbija