Politika

Dačić osudio incident: Upućena protestna nota ambasadi Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

15:31

Dačić osudio incident: Upućena protestna nota ambasadi Hrvatske
Dačić osudio incident: Upućena protestna nota ambasadi Hrvatske - Copyright TikTok/dalmatinskiportal

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio incident paljenja lutke sa likom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u naselju Kaštel Stari u Hrvatskoj i dodao da je tim povodom je upućena protestna nota Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu.

On je ocenio da je to apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje naših država.

"Najoštrije osuđujem incident koji se dogodio 13. februara 2024. godine, tokom tradicionalne karnevalske povorke, u naselju Kaštel Stari u Republici Hrvatskoj. Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusedskih odnosa, miru i stabilnosti u regionu, i direktno i ozbiljno narušava odnose dveju zemalja", naveo je on u saopštenju.

Podsetimo, "Lomača" je bila deo maskenbala i defilea koje su svake godine odvija u ovom delu Dalmacije, a učesnici spaljuju lutke ličnosti, koje su im se iz nekog razloga posebno zamerile u protekloj godini.

Printskrin/Tanjug video

 

Ovo je prokomentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"S jedne strane, neko bi rekao žalosno da spaljujete ljude i njihove lutke, ja nisam bio posebno nesrećan. Uvek mi se čini da pravilno izaberu. Bio bih ljubomoran i zavidan da je bio neko drugi, ovako kada znam da su mi spaljivali kuću, crkvu odakle je moj otac, sitnica je da spale lutku. Da smo to uradili pola Evrope bi nam se na kičmu nakačilo, to su ti dvostruki standardi, morali bismo pola Srbije da pohapsimo", rekao je Vučić.

Hrvatski portal Index kratko je izvestio u šaljivom tonu o spaljivanju lutki lidera u rubrici "Magazin". U njihovom tekstu piše da su ovogodišnju "krnju" predstavljali Vučić i Putin i opisuje se kako su "sedeli na magarcima sa besnim izrazima lica, a potom nestali u plamenu".

Inače, u Hrvatskoj ovakve "manifestacije" nisu nikakva novina, pa je tako tokom "Sućuruških maškara" 2019. spaljena ogromna lutka srpskog člana Hrvatskog sabora Milorada Pupovca sa frulom u rukama. Tada su učesnici festivala takođe odglumili skok u more vaterpolo golmana Aleksandra Kralja, kojeg su te godine, zajedno sa još trojicom vaterpolista Crvene zvezde, napali huligani u Splitu.

Prošle godine su u Kaštel Starom gorele lutke predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, koji su prikazani u oborenom avionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija