Politika

Kada će biti formirana Vlada, koja funkcija čeka Brnabić, a koja Đurića: Vučević u emisiji Direktno sa Minjom Miletić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

22:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane i lider Srpske napredne stranke Miloš Vučević kaže da još nije postignut dogovor o tome ko će biti kandidat za predsednika parlamenta i da postoje opcije da lista "Aleksandar Vučić  - Srbija ne sme da stane" da predsednika parlamenta ili da se u nekom širem koalicionom dogovoru za to mesto kandiduje neko od koalicionih partnera.

On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" rekao da nijedan razgovor nije vođen oko kadrovskih stvari u SNS-u kada je reč o novoj vladi. Vučević je, međutim, naveo da dosadašnja premijerka Ana Brnabić treba da obavlja važan posao u državi u narednom periodu, kao i da veruje da će Marko Đurić pojačati tim u budućoj izvršnoj vlasti.

On je rekao da veruje da će u martu biti nastavljen rad parlamenta i da će se ići na izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine, a nakon toga "videti" i mandatara sa predlogom novog kabineta.

"Nešto je lakše pretpostavljati ko bi mogao da bude kandidat za predsednika Narodne skupštine, on mora biti sa liste narodnih poslanika, za razliku od članova vlade, odnosno ministara, premijera, oni ne moraju to da ispunjavaju", rekao je Vučević.

On je naveo da lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" ima sigurno 5-6 imena koji bi mogli da budu predloženi da obavljaju funkciju predsendika parlamenta, a da je i dosadašnji predsendik Skupštine Vladimir Orlić jedan od kandidata.

"Da li će biti on ili ćemo videti naslednika Vladimira Orlića u novom sazivu, ne mogu da prejudiciram, ne znam", kaže Vučević.

Na pitanje da li ostaju i dalje 15. i 20. mart kao datumi za formiranje nove vlade, Vučević je rekao da je predsednik Vučić orijentaciono govorio o tim datumima, ali da je moguće i da bude 5. april ili 10. april što, dodaje, ne menja ništa.

"Mnogo je važno koja će energija biti i politika te vlade, nego čak samo personalno rešenje na određenim pozicijama. Naravno da je bitan i sastav kabineta", naveo je Vučević i dodao da veruje da će u vladi biti i novi ljude, ali i neki koji su i ranije bili u izvršnoj vlasti. 

On tvrdi da nijedan razgovor nije vođen oko kadrovskih stvari u SNS-u. 

"Nije bilo ni reči o sastavu vlade. Prosto su se neke druge stvari nametale kao prioritet, pre svega ono što se dešava po pitanju Kosova i Metohije", kaže Vučević. 

Na pitanje da li važi dogovor iz 2022. godine, kada je formirana vlada, da će Ana Brnabić voditi vladu dve godine, a nakon toga da on preuzme to mesto, Vučević je naveo da je to bila jedna ideja koju je izneo Vučić, ali da ne misli da je to nešto što mora automatski da se podrazumeva za dve godine.

"Generalno, Ana Brnabić je veoma, veoma dobro vodila vladu i pre svega od koristi za državu. I Ana je po meni svakako neko ko treba i mora da obavlja važan posao u državi u narednom periodu. Da li je to na čelu vlade, na čelu parlamenta, resora, nečeg petog, šestog... Ana Brnabić nije neko ko ide u političku penziju. I po godinama života, i po energiji, i po rezultatima koje je ostvarila, mislim da ona ostaje, da kažem, svakako u političkom životu", rekao je Vučević. 

Na pitanje koja važna funkcija čeka Marka Đurića koji se vraća u Srbiji iz SAD, gde je obavljao funkciju ambasadora, Vučević kaže da je o povratku Đurića, po isteku mandata ambasadora, u aktivnu dnevnu politiku bilo i ranije reči i da to za njega lično nije iznenađenje.

"Rekao bih da Marka Đurića možemo zamisliti na onim pozicijama koje su bliske sa onim što je on radio i do sada, i kao ambasador, i kao savetnik predsednika Republike u jednom prethodnom periodu i kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mislim da je to neki opseg, da bi Marko Đurić mogao da da svoj doprinos i verujem da će pojačati tim u budućoj izvršnoj vlasti. Ne znam konkretno, da budem opet precizan i iskren, ne znam tačno koja je funkcija. Ne znam ni da li Marko tačno zna ili da li je i Aleksandar to potpuno precizirao, ali očigledno je da Marko Đurić se vraća u Beograd. Da li će biti ministar, da li će biti na nekoj drugoj poziciji ili nešto treće, to ćemo da vidimo u periodu pred nama", kaže Vučević. 

On je naveo da oko vlade nije uopšte razgovarao sa predsednikom Vučićem, ali da su razgovarali oko nekih lokalnih samouprava.

"Neće biti kupovine mandata" 

Vučević je rekao da će se 19. februara videti da li ima ili nema većine u Skupštini grada Beograda.

"Nema tu neke velike mistifikacije. Da li ima na jednoj strani 56 odbornika, najmanje ili nema. SNS nema većinu zato što nismo dobili sami taj broj mandata. Da li će biti političke većine uz nas, odnosno da li će taj broj odbornika koji je kvalifikovana većina podržati i kandidata za predsednika Skupštine i kandidata za gradonačelnika, to ćemo videti 19. februara. Obe opcije mislim da imaju, rekao bih, podjednake šanse i da imamo novu većinu, odnosno da imamo većinu u Skupštini grada Beograda ili da idemo na nove izbore. Nema treće opcije, nema sad tu neke tajne koja je nešto može da se desi. Ili ima političkog dogovora ili nema političkog dogovora", rekao je Vučević.

Na pitanje da li postoji mogućnost da pokret profesora Branimira Nestorovića podrži Srpsku naprednu stranku u Beogradu, Vučević kaže da su pozvali zvanično da se odazovu ili da otpočnu razgovore.

"Čuli smo tu ne baš jedinstvene stavove iz te političke grupacije", rekao je Vučević i dodao da postoji mogućnost da i određeni odbornici, koji kao vlasnici mandata, kažu da su za jednu ili drugu opciju i da to ne može da se isključi.

On je naglasio da neće biti kupovine i otimanja mandata, niti "pretrčavanja.

Vučević kaže da osim pokreta dr Nestorovića ne vidi u ovom trenutku ko bi bio potencijalni koalicioni partner SNS-a. 

"Da li će vremenom neko promeniti stav, da li će neki odbornik da promeni stav, ja to ne znam, ne mogu za četiri godine blanko da dam potvrdu da su te stvari nepromenjive. Sam sam vodio grad u tri mandata, to se dešava, najčešće se proširi koalicija ili se neko priključi i vidi da ima neki cilj ili nešto da može da doprinese. Sa Đilasom zaista ne mislim da je moguće praviti koaliciju u Beogradu, a ni sa strankom Miloša Jovanovića, mislim da smo tu i jedni i drugi vrlo jasni, mada imate primere na lokalu da oni hoće da idu sa nama u koaliciju", rekao je Vučević.

On je naveo da je sad pitanje ocene da li je dobro da opet idemo na izbore.

"To je na svakome ko ima mandat u Skupštini grada da odgovori, ali ono što je za mene zaključak, ili što je zaključak oko ove teme, 19. februara ćemo videti ima li većine ili nema većine. Ako nema većine, čekaju nas izbori u narednih par meseci opet u Beogradu", rekao je Vučević. 

O rezoluciji Evropskog parlamenta 

Vučević je rekao da ga brine rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji zato što pokazuje odsustvo sluha i nebrigu za istinom u odnosu na Srbiju.

"Nisam iznenađen, nije prvi put da Evropski parlament ima taj odnos prema Srbiji. Isti taj parlament je nas osuđivao i oko Banjske i Kosova i oko Rusije i po mnogo čemu", rekao je Vučević

On dodaje da ne zna šta mi možemo da radimo uopšte po toj rezoluciji, osim da čekamo zvanične izveštaje ODIR-a, odnosno OEBS-a.

"To je i predsednik Vučić rekao i mi svi koji smo u tom političkom životu, da Srbija nema problem da implementira sve one što su dalje preporuke ODIR-a da bi budući izbori bili još bolje pripremljeni, a mislim da ovi izbori koji su održani 17. decembru su zaista dobro pripremljeni. Svi su imali kontrolore, svi su imali članove biračkog odbora. Bilo je na stotine međunarodnih posmatrača iz različitih organizacija, iz različitih država, nikad manji broj prigovora, nikad manji broj žalbi i vi onda izađete - mi smo pokradeni. Što se mene ne tiče, izbori su završeni, nema više nikakve istrage oko toga. Apsolutno nema nikakve istrage ", kaže on. 

Na pitanje da li rezolucija može negativno da se odrazi na evropske integracije Srbije, Vučević je rekao da će od rezolucije "odlazećeg parlamenta", mnogo više na evropski put Srbije da se odrazi ako u poglavlje 35 bude stavljen francusko-nemački predlog, odnosno nešto što će biti nametnuto kao gotovo rešenje, a ne kao polazna osnova. 

On smatra da Srbija mora da ostane na evropskom putu, ali da ne misli da treba da kvari odnose sa Rusijom.

"Mi moramo voditi računa o našim interesima, jer ta ista Ruska Federacija nije priznala nezavisnost Kosova i ima glas u Savetu bezbednosti, kao i Narodna Republika Kina. Mi bismo valjda sad trebalo da se posvađamo sa njima, zato što su oni u svađi sa onima koji su priznali Kosovo kao nezavisnu državu", naveo je Vučević.

Euronews

 

Navodeći da Aljbin Kurti u kontinuitetu pravi atmosferu da Srbi ne mogu da opstanu na Kosovu, Vučević je rekao da stvara nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji. 

"Mi radimo sve da sačuvamo narod i da ne idemo u rat, da budemo potpuno precizni. Kurti sve što radi, radi da izazove rat i sukobe, ali zna da je tamo NATO pakt", dodao je Vučević. 

Vučević je naglasio da o svemu može da se razgovara, osim o formalnom i neformalnom priznanju kosovske nezavisnosti.

"Sve može da bude na stolu, osim toga da tzv. Kosovo bude članica Ujedinjenih nacija, njenih institucija, odnosno dobije međunarodno priznanje. U tome Srbija nikada neće učestvovati. Ako neko misli da treba da amputiramo sebi nogu da bismo došli u tu banket salu, onda i mi moramo dobro da se razmislimo da li treba da idemo u takvom stanju, u tu banket salu i da li je to fer da se samo od Srbije traži da uradi to što joj se nameće, a da za druge ne važe takvi primeri", rekao je Vučević.

Na pitanje strahuje li da sutra mogu da budu nametnute neke nove odluke od strane Prištine koje će opet ugroziti život Srba na KiM, Vučević je rekao da sa Kurtijem ne može ništa da isključi.

"Pa samo još nije ih izveo pred streljački vod, samo još to nije uradio", dodao je on. 

Vučević je naveo da se kosovske bezbednosne snage naoružavaju vrlo temeljno, sistematično i dobro planirano, a da su ozbiljne države pokrovitelji toga. Rade ne samo u procesu ili u postupku naoružavanja, nego i obučavanja, rada sa njihovim oficirima, podoficirima. 

On je ocenio da sve što se trenutno radi na Kosovu i Metohiji je kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, osim prisustva KFOR-a i EULEX-a. 

"Do kraja aprila precizan dokument o vraćanju vojnog roka"

Vučević je najavio da će do kraja aprila Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije dostaviti predsedniku Srbije precizan dokument oko vraćanja vojnog roka.

On je rekao da se radilo istraživanje i da misli da se radi novo veliko istraživanje o tom pitanju.

"Apsolutna je podrška ukupne populacije, ali interesantno je da većina i oni koji bi služili vojni rok podržava. Znači, oni koji su, da kažem, direktno targetirani sa tom odlukom podržavaju, ali imate i onaj interesantan podatak, da su oni koji su protiv vrlo radikalni po pitanju, recimo, Kosova i Metohije. Znači, oni koji nisu za vraćanje vojnog roka očekuju da Vojska Srbije ne znam već šta uradi u odnosu na Kosovo i Metohiju", rekao je Vučević. 

On je naveo da se ne ukida profesionalna vojska i da ima finansijskih sredstava za eventulano vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

"I te kako vodimo računa o parama građana Srbije. Tačno će biti predočeno predsedniku, vladi i i na kraju Narodnoj skupštini i javnosti. Narodna skupština mora o tome da odluči i da sveukupna javnost bude obaveštena koliko košta ta pripremna godina i onda koliko nas košta svaka godina služenja vojnog roka", rekao je Vučević.

On dodaje da treba da se vidi da li će se regrutovati, odnosno pozivati na služenje cela generacija i dodao da se po skandinavskom modelu regrutuje cela generacija, a onda se proceni koga od njih pozivaju da služe vojni rok, odnosno koje su im potrebe, i ko se na tim preliminarnim procenama ili pregledima pokazuje kao dobar potencijal.

Na pitanje o tome da je Vojni sindikat tražio od Ministarstva odbrane odgovor da li se planira donošenje izmene zakona u vezi sa zakonskom granicom za odlazak u penziju i jubilarnim nagradama, Vučević je rekao da "ništa nismo ni pipnuli ni radili po tom pitanju u negativnom kontekstu kao što se spominje".

"Apsolutno ne. A nikom se baš ne ide u penziju, svi bi da ostanu duže. Dakle, tako je. Ali to uopšte nije bila tema Ministarstva odbrane", rekao je on.

Vučević je naveo da je "najveća glupost na svetu da vojska ima sindikate".

"Kakvi sindikati u vojsci, vojska brani državu, pa nije to javno komunalno preduzeće ili javno preduzeće. Ako se ja budem bavio ovim resorom, i ako budemo menjali set zakona oko vojske, nemaju šta sindikati da traže u vojsci. Pa nije vojska formirana da se bavi sindikalnim pitanjima. Vojska je dobila zadatak od države, brani građane i državu", rekao je Vučević. 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija