Politika

Zamenik prištinskog ombdusmana: Presuda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani mora da bude primenjena

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

13:15

Zamenik prištinskog ombdusmana: Presuda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani mora da bude primenjena
Zamenik prištinskog ombdusmana: Presuda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani mora da bude primenjena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik prištinskog ombdusmana, Srđan Sentić, posetio je manastir Visoki Dečani i sa igumanom Savom razgovarao o trenutnoj situaciji na KiM, posebno o stanju u kojem se nalazi Srpska Pravoslavna Crkva na KiM.

Istakao je da presuda ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani mora u potpunosti i bez odlaganja da bude primenjena, s obzirom na to da je načelo pravne sigurnosti jedno od fundamentalnih aspekata vladavine prava.

"Srpska Pravoslavna Crkva bi trebalo da uživa ustavne i međunarodno priznate garancije koje će omogućiti nesmetanu službu svojim vernicima i zaštitu imovine u njenom vlasništvu, kao neprikosnovenom pravu. Nažalost, realnost nas upućuje na drugačiji zaključak", napisao je Sentić na Fejsbuku.

Ukazao je da je nesprovođenje presude ustavnog suda u Prištini pravi pokazatelj suštinskog odnosa vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, njenim vernicima, vladavini prava, ljudskim pravima i međunarodnim standardima o verskim slobodama i imovinskim pravima.

"Svi oni koji svakoga dana uporno potenciraju, a posebno na međunarodnom nivou, vladavinu prava, ljudska prava i demokratiju kao načela njihove vladavine, moraju prvo da počnu i neselektivno da veruju u to i da za početak primene gore navedenu presudu, kako bi njihov glas bio odgovorniji, inkluzivniji i ozbiljniji", istakao je Sentić.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Komentari (0)

Srbija