Politika

Blinken čestitao godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i pozvao Prištinu da "sprovede obaveze"

Komentari

Autor: Fonet

17/02/2024

-

12:56

Blinken čestitao godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i pozvao Prištinu da "sprovede obaveze"
Entoni Blinken - Copyright Tanjug AP/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je danas građanima Kosova 16. godišnjicu nezavisnosti i pozvao Prištinu da sprovede obaveze i "krene napred kroz dijalog, uz posredovanje Evropske unije", kako bi se "postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju".

"Sve dok nastavljate da napredujete ka jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo koje unapređuje sigurniji i prosperitetniji region", poručio je Blinken, javlja RTK.

"Podržavamo težnje iznete u vašoj deklaraciji o nezavisnosti i ustavu da ’doprinesete stabilnosti regiona i cele Evrope stvaranjem odnosa dobrosusedstva i saradnje‘", dodao je Blinken, koji je istakao da se partnerstvo SAD i Kosova zasniva na međusobnom razumevanju, zajedničkim vrednostima i prijateljstvu dva naroda.

Blinken je rekao i da SAD veruju da budućnost Kosova leži u evropskim i evroatlantskim institucijama.

"Radujem se produbljivanju našeg partnerstva jačanjem demokratije i stvaranjem uslova da Kosovo i njegovi građani napreduju u sigurnijem i stabilnijem svetu", rekao je Blinken. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija