Region

Blinken stiže u Tiranu: Poseta znak podrške Albaniji, ali američki državni sekretar donosi Rami i "poruku" za Kurtija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

14/02/2024

-

21:32

Blinken stiže u Tiranu: Poseta znak podrške Albaniji, ali američki državni sekretar donosi Rami i "poruku" za Kurtija
Edi Rama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken ove nedelje stiže u posetu Tirani gde će se, kako se očekuje, sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Kako je objavio Stejt department, Albanija je Sjedinjenim Američkim Državama ključni partner za stabilnost na Zapadnom Balkanu i čvrsti saveznik u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Upravo to će verovatno i biti glavne teme razgovora, ali nezaobilazna tačka, ocenjuju analitičari, jeste i dijalog Beograda i Prištine, te tvrde da Blinken Rami verovatno nosi i "poruku za Kurtija".

Entoni Blinken je prvi američki državni sekretar koji posle osam godina dolazi u Albaniju. Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Euronews Srbija kaže da je jasno da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena procenila da treba da podrži Albaniju u ovim vremenima i da se na neki način zahvali.

"Rekao bih da je takođe cilj da se osnaži podrška reformama u Albaniji, jačanja institucija i pre svega reformi pravosuđa koja se odvija uz značajnu američku pomoć", rekao je Jakšić.

Ono što, međutim, najviše zanima Beograd je kakvu poruku Blinken donosi kada je reč o Prištini i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i to u jeku poziva Zapada da Centralna banka Kosova ukine odluku o ukidanju dinara kao valute koja se koristi u platnom prometu.

Poslednji u nizu poziva stigao je od pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena koji je rekao da su SAD zabrinute i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku. Kako je rekao za Glas Amerike, Priština je čak zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD jer je tu odluku donela uprkos protivljenju Vašingtona.

Šta Blinken očekuje od Rame?

Centralna banka Kosova je, podsetimo, uvela uredbu kojom se utvrđuje da je jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu evro. Druge valute, kako je objasnila CBK, mogu se koristiti kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za vršenje međunarodnih plaćanja u valutama koje nisu u evrima i za devizne aktivnosti. 

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je danas, po nalogu Aljbina Kurtija, na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak druge pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije "čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije".

Upravo zabrinutost za stanovništvo izrazili su i zvaničnici Evropske unije, Velike Britanije i SAD. Kako je rekao O'Brajen, prištinska vlada je ostavila određeni broj građana KiM "u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju".

"Ovo nije oblik efikasnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlade da služi svojim građanima. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti", naveo je O'Brajen.

Jakšić kaže da će pitanje Kosova neizbežno biti na dnevnom redu susreta Blinkena i Rame.

"Rama je već uoči posete i Amerikancima i EU zahvalio na podršci koju daju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, tako da će to pitanje svakako biti na agendi, e sada ostaje mogućnost i sa tim se kalkuliše da li će sekretar Blinken zamoliti Ramu da pokuša da utiče na Kurtija jer Amerikanci u poslednje vreme sve otvorenije izražavaju nezadovoljstvo određenim potezima kosovskog premijera", rekao je Jakšić.

Veliko je pitanje, međutim, da li je Edi Rama u stanju da utiče na Kurtija.

"Kurti pokazuje vrlo često da je više nego otporan na bilo čije savete, apele ili pritiske, tako da taj deo je pod zankom pitanja, što ne isključuje da će Amerikanci pokušati da iskoriste kanal Tirane da tako nešto urade", rekao je Jakšić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Inače, sve je više kritika na račun Kurtija, pa tako kosovska opozicija kritikuje premijera pre svega zbog navodnih narušavanja odnosa sa SAD. Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj ocenio je da je indikativno što tokom posete SAD nije imao nijedan sastanak sa predstavnicima američkih institucija, već se taj put sveo samo na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je primetio i da naredne sedmice američki državni sekretar Entoni Blinken dolazi u zvaničnu posetu Albaniji, ali ne i Kosovu.

Na pitanje zašto je kao kanal upotrebljena Tirana, a ne i direktan odlazak Blinkena na Kosovo, Jakšić kaže da je to izbegnuto.

"Ako pogledate, svi međunarodni posrednici kada su angažovani oko rešavanja kosovskog pitanja onda ide šatl diplomatija Priština - Beograd. Doći u samo jedan od ta dva centra je signal loše volje onoj drugoj strani, prema tome da Blinken dođe na Kosovo, a ne dođe u Beograd to bi imalo vrlo negative posledice i po dijalog i po sve, sasvim mi je logično da ovo bude odvagano na način da ode samo u Tiranu", istakao je Jakšić.

Blinken i u Minehnu

Inače, osim u Tirani, Blinken će u periodu od 14. do 17. februara biraviti i u poseti Minhenu, a kako je saopštio Stejt department,  u Nemačkoj će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji kao deo delegacije SAD koju predvodi potpredsednica Kamala Haris.

Američki državni sekretar intenzivirao je svoje aktivnosti u prethodnom periodu, a fokus su mu u prethodnih nekoliko nedelja bila dešavanja na Bliskom istoku. 

On je nedavno i boravio u poseti Bliskom istoku, gde je posetio Saudijsku Arabiju, Katar, Egipat i Izrael. 

Komentari (0)

Evropa