Politika

Kancelarija za KiM: Napad u Lapljem selu je posledica mržnje koju svakodnevno generiše Priština

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2024

-

13:48

Kancelarija za KiM: Napad u Lapljem selu je posledica mržnje koju svakodnevno generiše Priština
Kancelarija za KiM: Napad u Lapljem selu je posledica mržnje koju svakodnevno generiše Priština - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je napad dvojice Albanaca na petoricu srpskih mladića u Lapljem selu kod Gračanice direktna posledica "politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština" i zatražila reakciju međunarodne zajednice.

Kancelarija ukazuje na to da "ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom", međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad.

"Zahtevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike", ističe se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije se ističe da je "mučki napad", uz pretnje i provokacije po etničkoj osnovi koji se dogodio sinoć ispred Srednjoškolskog centra, uneo ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smeju decu da puste bez pratnje napolje.

Navodi se da se "na meti ekstremista našla srpska omladina" i da oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kojem su Albanci na njih potezali noževe "sa očiglednom namerom da budu i upotrebljeni".

Naglašava se da su sve češće na meti ekstremnih Albanaca srpska deca "koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija