Politika

Kurti sa ambasadorima Kvinte i EU: Ukloniti kaznene mere uvedene Kosovu

Komentari

Autor: Kosovo online, Fonet

23/02/2024

-

19:30

Kurti sa ambasadorima Kvinte i EU: Ukloniti kaznene mere uvedene Kosovu
Kurti sa ambasadorima Kvinte i EU: Ukloniti kaznene mere uvedene Kosovu - Copyright kryeministri.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU u Prištini od kojih je zatražio ukidanje kaznenih mera uvedenih Kosovu.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, cilj sastanka je bio informisanje i koordinacija o aktuelnim temama.

"U početku se razgovaralo o članstvu Kosova u Savetu Evrope", navodi se u saopštenju i dodaje da je Kurti zahvalio zemljama Kvinte na kontinuiranoj podršci i informisao ih o koracima u ovom procesu, osvrćući se na preporuke iz Izveštaja eminentnih pravnika.

Dalje se dodaje da je Kurti naveo da očekuje napredak u procesu članstva, "kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu".

Kurti je tokom sastanka, kojem je prisustvovao i potpredsednik vlade Besnik Bisljimi, istakao potrebu da Evropska unija što pre otkloni kaznene mere prema Kosovu, jer su, kako je naveo, razlozi zbog kojih su uvedene prestali još u septembru prošle godine, kada je, istakao je, vlada preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

"Naglasio sam da se mere EU prema Kosovu moraju ukinuti, jer su razlozi za njihovo nametanje - otvaranje puta za prevremene izbore na severu - rešeni", napisao je Kurti na društvenoj mreži Iks. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija