Politika

Paunović: Kurti nema granicu kada je odnos prema Srbima u pitanju

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

14:16

Paunović: Kurti nema granicu kada je odnos prema Srbima u pitanju
Snežana Paunović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica SPS u Skupštini Srbije Snežana Paunović izjavila je danas da je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ništa ne iznenađuje i da misli da on nema granicu kada je odnos prema Srbima u pitanju.

Kako je ocenila, stvari koje je Kurti plasirao na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prilično su nespojive u bilo kojim okolnostima.

"Onaj ko objašnjava presiju nad jednim narodom, koja traje dve decenije i jače, a intenzivno godinu i po dana, činjenicom da je on nekad bio politički zatvorenik, ja mislim da je u stanju da uradi šta god. Mislim da on nema granicu i mislim da će probati da kupi milost Sjedinjenih Američkih Država, koja je malo izostala, imajući u vidu i da je retorika u odnosu na njega postala oštrija", rekla je Paunović za Tanjug.

Prema njenim rečima, kada je reč o Srbima na KiM, Kurti je uspeo u svemu što je naumio, što mu nije teško, imajući u vidu, kako kaže, da na KiM postoje bezbednosne snage koje su ostale neme na svu represiju i teror koji Kurti sprovodi.

"Kurti ima preciznu ambiciju koja se sada već sve jasnije vidi. To je ne da bude samo lider na Kosovu, iako mu ovakav odnos prema Srbima definitivno povećava popularnost u onom ekstremnom delu albanske populacije, već da pokaže da je veći borac i terorista i od Tačija i od Haradinaja upravo zbog svog hendikepa da nije ni učestvovao u tim borbama, jer je uhapšen još kao portparol", istakla je Paunović.

Kako kaže, nije Kurti uspeo u svom naumu i nije njegova politika uspešnija od srpske politike, nego su mu mogućnosti dali upravo mentori koji dolaze mahom iz Evropske unije.

"Sve što Kurti radi je pokušaj da se istrebi jedan narod sa Kosova i Metohije. Čak nisam sigurna da mu je strategija da samo etnički očisti Kosovo i Metohiju. Nema ovde poraza srpske politike. Mislim da je Beograd uradio više nego što je mogao", kazala je Paunović.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Paunović je rekla da nije protiv puta u Evropu, niti misli da ga treba hirurški prekinuti, ali da vidi da postoji slaba volja Evropske unije da raširenih ruku primi Srbiju u ovim okolnostima.

"Nisam čak sigurna da je to odnos prema Srbiji, već pre da su u pitanju interni odnosi unutar Evropske unije i to koliko im proširenje pravi problem. Pitanje je koliko su spremni da uopšte bilo koga još prime u svoj sastav. Mi pripadamo toj velikoj evropskoj porodici. Možda nas Evropska unija dugo neće videti kao ravnopravne članove, ali nije bilo prirodno ni kada je Hrvatska mnogo pre Srbije ušla tamo", istakla je Paunović.

Kada je reč o formiranju vlasti u Beogradu, Paunović je navela da nije optimista po pitanju uspostavljanja većine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija