Politika

Dačić o godišnjici jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova: Pre 16 godina srušen međunarodno-pravni poredak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/02/2024

-

09:03

Dačić o godišnjici jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova: Pre 16 godina srušen međunarodno-pravni poredak
Dačić o godišnjici jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova: Pre 16 godina srušen međunarodno-pravni poredak - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da 17. februar, kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, predstavlja dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak.

"Današnji dan, 17. februar, je dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak i kada je ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija", istakao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je, takođe upitao šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom.

"To je pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji. Toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN-a, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti, uprkos ogromnoj podršci zapadnih velikih sila i zloupotrebljavanju religijskog muslimanskog faktora.

"Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope", napomenuo je Dačić.

On je naglasio da je Srbija opredeljena za mir i dijalog, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava.

"Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", dodao je šef srpske diplomatije.

U jeku velikih tenzija između Srba i kosovske vlade, Albanci na Kosovu i Metohiji proslavljaju 16 godina od samoproglašene nezavisnosti. Ove godine, skromnije nego inače, bez vojne i policijske parade, posle svečanog podzanja zastave, svečane sednice vlade i skupštine, zvaničnici su položili vence na grobove Ibrahima Rugove u Prištini i Adema Jašarija u Prekazu, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Kancelarija za KiM: Nelegalna građevina ni posle 16 godina nije odmakla daleko

Jednostarnim proglašenjem otcepljenja Kosova i Metohije od Republike Srbije, na današnji dan pre 16 godina, albanski separatisti "nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom da njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko", saopštila je danas vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Političkom odlukom koja je doneta pre 16 godina nije napadnut samo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, čiji je neotuđiv deo Kosovo i Metohija, već je izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999 godine, kada je izvršena NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez dozvole Ujedinjenih nacija", ističe se u saopštenju.

Zato, kako se ističe, jednostrano doneta deklaracija o tzv. nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Republike Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas.

"Kreiranjem samoproglašenog 'Kosova', na Zapadnom Balkanu je stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Evrope, a pre svega slaba i nestabilna Srbija. Ako iko na samoproglašenom "Kosovu" danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer tzv. "Kosovo", nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine", piše u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenajuje da u sve nestabilnijem svetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano "Kosovo" bilo opasan eksperiment i koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svetom politikom sile.

"Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći deo čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju, bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija se elementarna ljudska prava svakodnevno u samoproglašenoj tvorevini 'Kosovo' gaze i krše, a teror i represija pod vlašću Aljbina Kurtija svakodnevno se intenziviraju", ističe se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija